Голова Верховної Ради України Володимир Литвин звернувся до міністра охорони здоров’я України з приводу ситуації, пов’язаної із забезпеченням населення України життєво необхідними лікарськими засобами, та щодо недосконалості чинної системи державних закупівель цих та інших товарів для потреб вітчизняної охорони здоров’я. Одним із питань, яке, на думку В. Литвина, потребує нагального вирішення, є забезпечення необхідними лікарськими засобами онкологічно хворих, насамперед дітей. Це питання, зазначено у листі, порушується в зверненнях народних депутатів України та у засобах масової інформації.
«Відсутність необхідних лікарських засобів створює пряму загрозу життю дітей, які, зокрема, перебувають на лікуванні в Центрі дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит»», — наголошує у своєму зверненні керівник українського парламенту. В. Литвин попросив міністра охорони здоров’я України Зіновія Митника вжити невідкладних заходів щодо виправлення ситуації у чинній системі закупівель лікарських засобів у цілому та забезпечення ними медичного закладу.
У відповідь на звернення керівника парламенту міністр охорони здоров’я України повідомив, що міністерством було створену робочу групу, яка провела моніторинг та інвентаризацію щодо забезпечення лікувального процесу в НДСЛ «Охматдит». Також державним бюджетом України на 2010 рік на виконання державної програми «Дитяча онкологія» на 2006—2010 роки» передбачено кошти у сумі 42,67 млн. грн., з них на лікарські засоби та вироби медичного призначення для лікування дітей, хворих на онкологічну та онкогематологічну патологію, що знаходяться у НДСЛ «Охматдит», передбачено 17,8 млн. грн. (42% від загальної суми, передбаченої для лікування дітей всієї України).
За словами З. Митника, в «Охматдит» поставлено лікарських засобів на суму понад мільйон гривень. Також міністерство вживає заходів щодо прискорення поставок необхідних препаратів, здійснюється перерозподіл лікарських засобів між закладами та проводиться моніторинг забезпечення необхідним лікуванням всіх дітей, хворих на онкологічну та онкогематологічну патологію. «Питання щодо забезпечення лікарськими засобами Центру ДОГ і ТКМ НДСЛ «Охматдит» знаходиться на постійному контролі», — запевнив міністр охорони здоров’я України Голову Верховної Ради України у своїй відповіді на його звернення.
Прес-служба Голови Верховної Ради України.