Парламент вийшов на повноформатне міжпарламентське співробітництво та поновив роботу міжпарламентських асамблей. Про це вчора заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на другій нараді керівників апаратів парламентів держав—учасниць СНД, країн Балтії та Кавказу. Він підкреслив, що світ стоїть перед новими викликами, і тому всім країнам необхідно з урахуванням культурних та історичних особливостей і відносин будувати цілісну політику, демонструвати не егоїзм, а відповідальність.

Голова Верховної Ради зазначив: «Левова частка успіху в роботі кожного парламенту — це апарат». За його словами, роль і вплив апарату кожного парламенту є непересічними з огляду на фахову допомогу парламентаріям у здійсненні ними законодавчої діяльності. «Народні депутати зайняті високою політикою, а законодавчі ініціативи необхідно укласти в правові формули у вигляді або постанови, або закону», — сказав він.

На його думку, народні обранці мають «підштовхувати» уряди своїх країн до використання потенціалу дво- і багатосторонньої співпраці повною мірою. Також Голова Верховної Ради наголосив, що український парламент тісно співпрацює з міжнародними і європейськими парламентськими інституціями. Він підкреслив, що Україна прагне до того, аби в документах про співпрацю з Європейським Союзом — угоді про асоціацію та зону вільної торгівлі, а також «дорожній карті» щодо візового режиму — було зафіксовано позицію про її європейську перспективу.

Глава парламенту повідомив, що Україна виконала майже всі зобов’язання перед Радою Європи. Залишилося не так багато, але достатньо складних питань. Зокрема, ухвалити закон про прокуратуру, Кримінально-процесуальний кодекс і впровадити законодавчі акти, які стосуються протидії корупції.

Голова Верховної Ради відзначив: «Я не є прихильником конституційної більшості у парламенті, бо тоді з’являється спокуса ухвалювати складні рішення дуже швидко. А я завжди боюся людей, у яких є швидкі рецепти розв’язання дуже складних проблем. Як правило, вони неповноцінні».

Керівник парламенту сказав, що країна стоїть перед необхідністю проведення конституційної реформи. «Має відбуватися дискусія щодо внесення змін до Основного Закону, бо це документ не лише на сьогодні, а на перспективу. Україна вже увійшла до нормального русла розвитку. У нас немає конфліктів по лінії Президент—парламент—виконавча влада. А у Верховній Раді є стійка більшість, яка об’єднує близько 270 депутатів», — підкреслив Володимир Литвин.

Серед ключових завдань парламенту він назвав ухвалення Податкового кодексу і на його основі державного бюджету на 2011 рік. Володимир Литвин також зазначив, що Україна почала виходити з кризи, і наголосив на потребі у питаннях співпраці з іншими країнами робити ставку на передові технології та інновації.

Глава парламенту запевнив, що зовнішня політика України буде відповідальною та конструктивною.

Заступник керівника апарату Верховної Ради Дмитро Марков розповів, що міжнародне співробітництво апарату направлене на забезпечення розвитку міжпарламентської демократії.

На офіційному рівні співпрацюємо, зокрема, з Китаєм, США, Данією, Канадою, Німеччиною, Великою Британією. З цими державами обмінюємось інформацією щодо внутрішнього вдосконалення роботи апарату, досвідом забезпечення парламенту інформаційно-аналітичними матеріалами. А також співпрацюємо з міжнародними неурядовими організаціями.