Козацький колорит фестивальної осені 

Яке воно нині, Запоріжжя культурне? Про це — розмова кореспондента «Голосу України» з начальником управління культури та туризму Запорізької облдержадміністрації Іриною КОНАРЄВОЮ. Йдеться про здобутки і проблеми в цій сфері, зокрема, збереження культурної спадщини.

— Ірино Едуардівно, в місцевих ЗМІ дедалі частіше з’являються повідомлення про пограбування, незаконні розкопки чи навіть розорювання древніх курганів не лише національного, а й міжнародного значення.
— Переконана, що висвітлення цієї теми місцевими газетами некоректне, оскільки існують дві важливі обставини. Приміром, Запорізька область за кількістю об’єктів культурного спадку поступається лише Києву та АР Крим. Їх у нас понад вісім тисяч. З другого боку, з приходом на посаду голови облдержадміністрації Бориса Петрова змінилося ставлення до порушень законодавства про охорону пам’яток. Активніше запрацювали прокуратура та суди області. А також інші відомства, покликані здійснювати необхідне проектне і юридичне забезпечення, в тому числі і з земельних питань. Борис Федорович, наприклад, не тільки видав відповідне розпорядження щодо відомої пам’ятки національного значення — курганного поля «Солоха», а й особисто проконтролював його виконання. Все це разом слугує постійним інформаційним приводом для публікацій. Часто з не дуже точно розставленими наголосами...
— Як ви дбаєте про визнані перлини культурної спадщини?
— У нашій області є три справжні перлини культурної спадщини. Зокрема, це Національний заповідник «Хортиця» — одне із семи визнаних «Чудес України» — та Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна могила» поблизу Мелітополя. Про важливість обох заповідників годі й казати. Вони, як передбачає їхній статус, перебувають в оперативному підпорядкуванні Міністерства культури та туризму України. Однак це не означає, що ми з ними не співпрацюємо і не опікуємося їхньою долею. Приміром, на «Кам’яній могилі» уже завершується будівництво музейного комплексу, нове дихання Хортиці дав історико-культурний комплекс «Запорізька Січ». Нині це не лише бажаний об’єкт для туристичних маршрутів нашого краю, а й місце проведення важливих численних культурних і громадських заходів у Запоріжжі.
Ще одна перлина — це Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова». До честі керівництва і Василівського району, і заповідника, «Садиба Попова» — теж місце проведення багатьох цікавих масових заходів, покликаних пропагувати цей культурний об’єкт. Нещодавно тут відбулося свято грецької культури «Вогні Еллади» в рамках програми культурно-мистецьких заходів «Замкові зустрічі». Його гостями стали не лише представники запорізьких міст і районів, у яких мешкає грецьке населення, а й чимало донеччан. Однак для реставрації, приміром, об’єктів «Садиби Попова» потрібні значні кошти. Адже це — справжнє диво містобудування. Таких аналогів високо-
якісного мурування стін з цегли, за свідченням фахівців, немає ні в Україні, ні в державах СНД, ні в Європі. Тут зустрічається цегляна кладка, яку можна знайти хіба що в московському Кремлі. Тому нині вивчається питання залучення до розв’язання цієї проблеми Мінрегіонбуду України. Адже збереження і відбудова замку Попова, або Василівського замку, — це подарунок нашим онукам і правнукам.
— Нині у Запоріжжі — фестивальна осінь...
— Так, вересень і жовтень у Запоріжжі та області — справжнє свято фестивалів. Щойно у комплексі «Запорозька Січ» ми зустрічали гостей фестивалю народної творчості «Золота Хортиця» — 28 художніх колективів із 14 районів області. А народні майстри прибули з усіх районів. У нас — три тисячі творчих самодіяльних колективів, у яких 42 тисячі учасників. У фестивалі брали участь також наші відомі професійні виконавці: співак Анатолій Сердюк, народний артист України, актор Запорізького обласного академічного музично-драматичного театру імені В. Магара Юрій Бакум, філармонічний колектив «Запорізькі козаки» та інші.
11—16 жовтня відбудеться Всеукраїнський фестиваль «Лялькова веселка», організований обласним ляльковим театром. Цей колектив має давні традиції, адже нинішній сезон для нього — 71-й. Його вистави у Запоріжжі люблять і малеча, і дорослі. Для цього театру аншлаг — норма!
Один із кращих, і це не тільки наша оцінка, театрів України — обласний академічний музично-драматичний імені Володимира Магара (видатного режисера, який упродовж тривалого часу керував цим колективом. — Авт.) теж чекає гостей. 3—10 жовтня тут відбудеться театральний фестиваль «Данаприс-2010». Свого часу він задумувався як фестиваль українських академічних театрів. Нині формат заходу змінено — він очікує гостей не лише з Києва, а й з Росії, Білорусі, Литви, а також Ізраїлю. Таке розширення географії учасників передовсім слугуватиме міжнародній пропаганді нашого театрального мистецтва.
А ось Театр юного глядача і Молодіжний — поки що «не фестивальні». Утім, і без того цей новаторський колектив — бажаний гість багатьох фестивалів — за межами України теж.
І наостанок — про ще один фестиваль народних колективів — «Покрова на Хортиці», який відбудеться 14 жовтня. У Запоріжжі це потрійне свято: День українського козацтва, День міста і День визволення від німецько-фашистських окупантів. Тому саме 14 жовтня ми презентуємо новий Міжнародний фестиваль на острові Хортиця. Нас підтримує, зокрема, Міністерство культури та туризму України, а до нього виявили інтерес усі області. Щойно проанонсувавши фестиваль, ми швидко склали список його учасників. Адже сама участь у ньому на острові Хортиця викликає інтерес. Усіх чекаємо з нетерпінням.
Інтерв’ю взяв Леонід СОСНИЦЬКИЙ.