Древнє місто Дубно, немов павутиною, обплутане підземними ходами, які почали прокладати ще у середньовіччі при князях Острозьких. Свідчення цього — факти провалів. Кілька років тому такий стався на подвір’ї господарства Євгена Сидорчука на вулиці Забрама. Тоді після зливи під землю пішов увесь квітник, а стару хату по сусідству від Сидорчуків підземний хід «всмоктав» углиб.
На жаль, ніхто так і не брався серйозно вивчати підземні ходи під Дубном. Щоправда, при колишньому СРСР ними зацікавилися двоє ентузіастів. У вихідні вони вирушали на Тараканівський форт, у Дубенський замок, опускалися в колодязі, розкопували заглибини. Одні казали, що то — їхнє хобі. Інші — що вони шукають княжі скарби. Треті — що мають карту схованок єврейського золота. Зрештою, справа дійшла до КДБ, і після цього ентузіазм у Міліцина та його друга до підземок пропав назавжди.
Утім, саме тоді зайшла мова про те, щоб на офіційному рівні обстежити ходи, скласти карту-схему підземки. Особливо активно почала «мусуватися» ця тема на початку вісімдесятих років минулого століття. Адже при будівництві нових споруд робітники часто натрапляли на провалля, а старі будинки, особливо після рясних дощів, давали тріщини. Конче потрібен був план, який унеможливив би потрапляння наземних споруд на підземні. Але далі розмов справа так і не пішла... Навіть через десятиліття ця проблема залишилась актуальною. Чи можна її вирішити? Звичайно. Тим паче, що нині є надсучасні прилади, здатні зафіксувати будь-які глибинні прояви.
Князі Острозькі та їхні послідовники, прокладаючи підземні маршрути, навряд, чи замислювалися, що колись «підземки» шкодитимуть людям. Свого часу вони будували їх, щоб вберегтися від ворога. І у них, без сумніву, були карти таємних лабіринтів. Одна з таких, за словами старожилів, була ще за часів панської Польщі. Тоді навіть якийсь корінний дубенчанин пропонував місцевій владі купити в нього «дубенську підземну мапу» з тим, щоб регулювати міську забудову. На жаль, влада тоді пошкодувала грошей, а коли спохопилася, старий археолог помер, забравши таємницю із собою в могилу...
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.