Якість та ціна представленого на нашому ринку сиру споживачів не задовольняє. Причини лежать на поверхні. По-перше, захмарні ціни на цей продукт ще не гарантують його якості, а по-друге, за відсутності дієвого державного контролю деякі виробники й досі примудряються виготовляти сир без молока. Такого висновку дійшли експерти центру «Тест».

 Фахівці вп’яте перевірили якість «Голландських» сирів. Цього разу у випробуваннях брали участь вісім популярних марок продукту вітчизняного виробництва: «Звенигора», «Комо», «Клуб сиру», «Росі», «Коляда», «Шостка», «Бабусин сир» та «Звягель».

Починаючи з 2005 року й по 2010-й експерти перевірили 42 зразки «Голландського» сиру 24 різних торговельних марок (деякі марки по декілька разів брали участь у тестах). При цьому третина сирів одержувала оцінки «погано» і «дуже погано». Передусім через наявність кишкової палички. Крім того, п’ять разів фахівці забракували «Голландські» сири через погані смак та запах. У двох випадках в таких продуктах виявляли рослинний жир — під час тестування 2009 року й нині. То що змінилося?

По-перше, з’явився новий стандарт на тверді сири — ДСТУ 6003:2008. У цьому документі чітко зазначено, що сир — це білковий молочний продукт, одержаний без повної або часткової заміни складових молочної сировини. Тобто ані рослинних жирів, ані рослинних білків у ньому не має бути. Також варто відзначити перехід від поняття «сичужний сир» до поняття «твердий сир», оскільки виробники дедалі частіше замість натурального сичужного ферменту використовують його замінник. Також ДСТУ 6003:2008 забороняє до традиційних назв сирів додавати слова «новий», «екстра», «люкс» тощо. Тобто «Голландський» сир в жодному разі не можна назвати «Голландський новий». Тим паче що в нашій країні навіть нові сири не позбавлені старих проблем: «Голландський» сир різних виробників деколи має дуже різний смак, а це, на думку експертів, неприпустимо.

Щодо складу сирів, то, окрім молочної сировини, солі, заквасок і ферментних препаратів, стандарт дозволяє використовувати хлорид кальцію, фарбники екстракт аннато і каротин, а також азотнокислий калій, натрій і калієву селітру. Хлорид кальцію використовується для пришвидшення згортання молока. Азотнокислий калій і натрій, а також калієва селітра виконують роль консерванту і запобігають розвитку небажаної мікрофлори.

Тож чи дотримуються вимог стандарту виробники? Лабораторні дослідження довели, що не завжди. У лабораторії сири перевірили на наявність кишкової палички, антибіотиків та рослинних жирів. Не було зауважень лише стосовно антибіотиків — в жодному із зразків ліків не виявили. Кишкову паличку знайшли в сирах «Звягель» і «Бабусин сир». До речі, у «Звягелі» виявили ще й рослинний жир, причому близько 88 відсотків!

Згідно із ДСТУ 6003:2008 «Голландський» сир повинен мати рівномірний колір, від білого до ясно-жовтого. Його консистенція пластична та однорідна, смак і запах — з гостротою і легкою кислинкою. Це в ідеалі.

Оцінювати органолептичні властивості наших сирів довірили фахівцям. Зауважимо: на цьому етапі тестування сири не отримали жодного поганого відгуку! Якби не наявність небажаної мікрофлори і рослинного жиру, сироварів можна було б тільки привітати.

Проте дві марки за результатами тестування отримали негативні оцінки. Продукту «Бабусин сир» (через мікробіологію) експерти виставили оцінку «погано», а сиру «Звягель» — «дуже погано» (через ту саму мікробіологію та наявність немолочного жиру у значних кількостях). Цікаво, що обидві марки вперше потрапили на тестування.

Решта заслужили позитивні оцінки. Сир «Шостка» записали у відмінники. «Голландські» сири марок «Звенигора», «Комо», «Клуб сиру», «Росі» і «Коляда» одержали «добре», повідомляє УНІАН.

Що ж до ціни, то найдоступніший зразок — «Звягель» — коштував 45 гривень за кілограм. Найдорожчий зразок в тесті — від «Клубу сиру» — продавали по 70 гривень 83 копійки.

Як відомо, чекати відмінної якості від дешевого товару не доводиться. Проте на нашому ринку навіть за високу ціну можна придбати фальсифікат.

Тим часом експерти прогнозують подальше подорожчання твердих сирів на українському ринку. Унаслідок підвищення в серпні закупівельних цін на молоко, зросла собівартість виробництва всіх молочних продуктів. Експерти прогнозують, що роздрібна ціна на традиційні сири досягне відмітки у 80 грн./кг, а в жовтні трохи кращі сорти виставлятимуть по 100 грн./кг.

Ураховуючи, що тверді сири виготовляють із молока високої якості, сировари в першу чергу реагують на зниження пропозиції і подорожчання молочної сировини.

Директор компанії «Мілкіленд-Україна» Владислав Реков стверджує, що рівень цін на молочні продукти в Україні безпосередньо залежить від цін на світовому ринку, але більшою мірою від цін на європейському ринку, на якому останніми місяцями спостерігається тенденція до зростання.

На його думку, зазвичай ціни на молочні продукти після певного проміжку часу «транслюються» на український ринок, проте цього року ситуація змінилася. Так, сьогодні ціни на молочні продукти в Україні перевищують європейські приблизно на 30 відсотків.

За словами аналітиків, експорт сирів з України до Росії, котра є великим імпортером сирів, підтримує високі ціни на продукт на вітчизняному ринку. Тим часом, згідно з даними директора аналітичного агентства «ІнфАгро» Василя Вінтоняка, експорт сиру з України відчутно знизився і становить 5,7 тисячі тонн, тоді як за попередні декілька місяців він становив близько 7—7,5 тисячі тонн. Як стверджує аналітик, український сир в Росії сьогодні на 10 відсотків дорожчий за німецькі сири. Зокрема, німецький сир «Тильзитер» в оптовій закупівлі коштує 185 руб./кг, а український «Російський» — від 200—210 руб./кг.

Подорожчання сиру в Україні зробило привабливішим імпорт, навіть з урахуванням 10-відсоткового ввізного мита та інших витрат, повідомляє ЛігаБізнесІнформ.