Міносвіти планує наприкінці жовтня затвердити нові правила прийому до вищих навчальних закладів країни на наступний рік. Про це повідомив профільний міністр Дмитро Табачник. А поки що з проектом документа можна ознайомитися на офіційному сайті відомства. Серед головних нововведень: збільшення термінів подачі документів, «бонуси» за закінчення підготовчих курсів і додаткові бали переможцям олімпіад.
Отже, в 2011 році документи можна буде здавати цілий місяць — з 1 по 31 липня включно. При вступі діятимуть сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання за всі роки. Якщо абітурієнт захоче перездати тестування, то зможе зробити це за власні кошти.
Крім того, ті, хто вступають на педагогічні, математичні та інженерні спеціальності і закінчили підготовчі курси при вузі, одержать додаткові 20 балів до свого рейтингу. Запровадження таких правил, на думку Дмитра Табачника, має залучити молодь на непопулярні спеціальності. З ним згодна й голова Центру дослідження суспільства Інна Совсун. «Цей пункт було прописано, мабуть, на вимогу ректорів технічних університетів, які почали втрачати абітурієнтів, — припустила вона. — Адже ті, хто добре здавав математику, у підсумку вибирали більш престижні економічні спеціальності. Додаткові 20 балів, можливо, звернуть увагу абітурієнтів і на природничі науки».
Інші експерти в обміні квитанції за підготовчі курси на 20-бальний бонус нічого, крім узаконювання хабара, не бачать.
— Єдиним привілеєм школяра, який закінчив підготовчі курси при вузі, мають стати більш глибокі знання, а отже, і більш високий бал при незалежному тестуванні, — сказав «Голосу України» керівник Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.
І нарешті, згідно з новими правилами прийому, переможці Всеукраїнських учнівських олімпіад, а також конкурсів робіт Малої академії наук матимуть пільги при вступі на спеціальності, для яких олімпіадний предмет є профільним.
— Основний плюс цієї норми в тому, що на відміну від попередніх років переможцям олімпіад пропонується невелика сума балів, а не преференція при формуванні рейтингового списку, — пояснила голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.
Нагадаємо також, що в 2011 році в Україні буде значно скорочено обсяг державного замовлення на підготовку кадрів у вузах. На думку Д. Табачника, це відповідає демографічній ситуації, яка склалася в країні. Наприклад, цього року держава оплачувала навчання 58,5 тис. осіб, а 2009-го — 44,9 тис. За інформацією Д. Табачника, це пояснюється тим, що в 1995-му в Україні народилося більше дітей, ніж у 1994 р. Міністр також повідомив, що наступного року кількість пільговиків становитиме не більш як 25 відсотків від загальної кількості вступників у вузи за держзамовленням.