Міжпарламентська співпраця найбільше сприяє налагодженню і зміцненню відносин між державами. Про це йшлося на зустрічі депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою і представниками групи дружби Франція (сенат)—Україна (на знімку).
Керівник нашої групи Андрій Шкіль поінформував, що нині його найбільше непокоїть згортання демократичних процесів та загроза свободі слова у нашій країні. «Для нас дуже важливо, щоб Україна поповнила родину європейських демократичних держав», — підкреслив народний обранець. Він повідомив, що через два тижні мають зустрітися президенти України і Франції. Предметом їхньої дискусії, на думку Андрія Шкіля, має бути згортання демократичних цінностей, які є в Україні.
А член депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків із Французькою Республікою Тарас Чорновіл зазначив, що влада, незважаючи на потепління відносин з Росією, одночасно розраховує на співпрацю з європейськими країнами. Українські лідери, за його словами, прекрасно розуміють: інтеграція з Росією — поглинання, а інтеграція з Європою — партнерство. Щоправда, констатував парламентарій, останнім часом з боку Європейського Союзу відбулося «досить відверте відторгнення» нашої країни.
Тарас Чорновіл переконаний, що європейські перспективи мають бути не туманні, а достатньо зрозумілі. З можливістю членства в ЄС, але з дуже чіткими вимогами до нашої держави. «Хотілося б, щоб Франція подивилася на Україну як на партнера, союзника, а не як на якогось європейського ізгоя чи можливого придатка до Росії», — додав парламентарій.
Голова групи дружби Франція (сенат)—Україна Жан-П’єр Планкад сказав, що французькі парламентарії з великою увагою стежать за демократичним розвитком нашої країни і дуже чутливо сприймають деякі моменти її еволюції та становлення. «Нас шокує, що при кожній зміні влади відбувається перегляд виборчого законодавства і навіть Конституції. Не можна будувати країну в постійній нестабільності», — зазначив він і додав, що надзвичайно важливо постійно залишатися в контакті з виборцями.
«З великим нетерпінням чекаємо на ваш візит до Франції. Зробимо все належне, щоб він відбувся за найкращих умов. Бо ми вважаємо себе щирими, відданими друзями України, на становлення якої дивимося з великою надією», — підкреслив Жан-П’єр Планкад.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.