Процес внесення змін до Конституції України відбуватиметься винятково у правовій площині. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин учора під час зустрічі зі співдоповідачем Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами—членами Ради Європи (Моніторингового комітету) Маіліс Репс (на знімку).
В. Литвин, як повідомляє парламентська прес-служба, наголосив, що ця позиція збігається з позицією Президента України Віктора Януковича та рекомендаціями ПАРЄ. На переконання Голови Верховної Ради, для напрацювання змін до Основного Закону необхідно створити відповідну групу фахівців-конституціоналістів, які проаналізували б, «наскільки чинна Конституція є діючою та які її норми є фактично мертвими». Водночас В. Литвин наголосив на важливості максимальної деполітизації роботи такої комісії.
На його думку, після підготовки тексту змін необхідно «визначитися щодо організації влади в Україні, але під завдання, які вирішуватиме країна, і виходячи з ключового питання — куди будемо рухатися». При цьому В. Литвин зазначив, що в українському суспільстві і політикумі є консенсус щодо європейського вибору нашої держави. «Виходячи з цього, необхідно розробляти модель Конституції», — сказав він.
Керівник парламенту також вважає, що Україні потрібна не нова Конституція, а зміни до неї, «можливо, широкі». «Необхідний поетапний підхід за головної умови: люди і суспільство мають розуміти, що ми робимо, і підтримувати ці новації, — наголосив В. Литвин. — Діяти потрібно за принципом «поспішати повільно».
Говорячи про впровадження реформ, зокрема, в економічній сфері, В. Литвин відзначив важливість створення умов для реалізації громадянами своїх можливостей.
Відповідаючи на запитання щодо закону про судоустрій, Голова Верховної Ради запевнив, що після отримання рекомендацій Венеціанської комісії вони будуть уважно вивчені, і, в разі потреби, до закону буде внесено необхідні зміни. «Діалог з Венеціанською комісією відбудеться за будь-яких обставин, ураховуючи необхідність вдосконалення цього закону, — сказав він. — Має бути системна робота, і це стосується й інших законів, які регулюють діяльність правоохоронних органів».
Сторони також обговорили проблеми підготовки і проведення місцевих виборів, забезпечення в Україні свободи слова та прав опозиції.
У свою чергу, М. Репс зазначила, що метою ПАРЄ є допомогти Україні у виконанні цих завдань і вийти з процесу моніторингу. За її словами, наступного тижня доповідачі планують підготувати звіт щодо перебігу конституційної реформи, а під час майбутнього візиту до України відвідати регіони і приділити увагу питанням щодо стану справ із дотриманням прав національних меншин та прав людини загалом, оскільки цим питанням асамблея раніше не приділяла достатньої уваги.
«Ці теми надзвичайно цікаві та актуальні для нас, і вкрай важливо розпочати реформи у сфері прав людини та у гуманітарній сфері», — зауважив В. Литвин.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.