Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та голова експертної ради «Українського демократичного кола» Сергій Макєєв під час прес-конференції в УНІАН представили результати всеукраїнського опитування щодо ставлення українців до діячів культури, історичних та політичних постатей. Дослідження, яке проводиться в рамках проекту «Україні потрібні герої», здійснило «Українське демократичне коло» на замовлення Інституту політики. Таке дослідження проводиться втретє. Перше опитування було проведено у 2002 році, друге — у 2006-му. І ось третє.

Узагальнюючи результати всеукраїнського опитування у 2010 році та порівнюючи його з відповідним опитуванням 2002 року, Микола Томенко відзначив дві позитивні тенденції у ставленні українців до історичних та політичних діячів. Зокрема, розширилося коло визначних українців, які є прикладом для громадян. До першої десятки визначних діячів, що беззаперечно оцінюються як позитивні, ввійшли дев’ять відомих українських культурних та державних діячів. Найпопулярніші серед них — класики українського літературного слова Тарас Шевченко (97,7%), Іван Франко (96,1%) та Леся Українка (96%). Серед державних діячів позитивною, на думку українців, є постать Богдана Хмельницького, якого підтримали 90,3% опитаних, Ярослава Мудрого (90%) та княгині Ольги (83,6%). До першої десятки також потрапив і відомий діяч Російської імперії Петро І, якого позитивно оцінили 71,5% українців, водночас майже 20% оцінюють його діяльність негативно.

Ще однією позитивною тенденцією М. Томенко назвав те, що за вісім років (2002—2010 рр.) істотно зросла позитивна оцінка внеску в українську історію Михайла Грушевського (з 53% до 68%), з 38% до 50% зросла підтримка діяльності Івана Мазепи, з 46% до 56% — В’ячеслава Чорновола та з 27% до 43% — Петра Скоропадського, які теж значною мірою можуть вважатися авторитетами.

«Отож, говорячи про настрої українського суспільства загалом, варто відзначити радикальну невідповідність настрою людей до намагань влади в основі світогляду сучасної України покласти радянську та російську історію», — сказав М. Томенко, підкресливши, що до десятка найбільш позитивно оцінених постатей увійшли дев’ятеро відомих саме українських культурних та державних діячів. «Світогляд сучасного українського суспільства формує українська історія, а не радянська чи російська», — наголосив він та навів як приклад дані з цього ж соціологічного дослідження, згідно з якими лише 38,3% опитаних вважають, що нова влада в основному підтримує національну культуру та традиції.

Фото Андрія Нестеренка.