Учора відбулося 35-те засідання Комітету Парламентської Асамблеї Чорноморського економічного співробітництва з економічних, торговельних, технологічних і екологічних питань. В заході взяли участь Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, народні депутати та делегації з Вірменії, Болгарії, Грузії, Греції, Румунії, Росії, Туреччини.
У вітальному слові Володимир Литвин наголосив на важливості екологічного співробітництва в Чорноморському регіоні. А керівник комітету, голова вірменської делегації в ПАЧЕС Гагік Мінасян зазначив, що комітет відіграє важливу роль в досягненні мети ПАЧЕС, зокрема в забезпеченні відповідних правових норм, спрямованих на розширення багатостороннього екологічного співробітництва. А оскільки Чорноморський регіон зіштовхується з низкою екологічних викликів, то питання морської екології є одним із найгостріших. Для вирішення екологічних проблем, за його словами, треба проводити ефективну політику на довгостроковій основі, як на національному, так і регіональному рівнях.
Гагік Мінасян також висловив подяку Верховній Раді України за гостинність. А керівник парламенту Володимир Литвин сказав: «Ми завжди готові створити необхідні можливості для таких зустрічей і зробимо все, щоб ви поєднали приємне з корисним».
Виконавчий директор постійного секретаріату Комісії з захисту Чорного моря від забруднення Ахмед Кідеїс повідомив, що раніше на деяких територіях через відсутність кисню масово гинула риба, але з 2000 року цього майже не трапляється. Навпаки, кількість видів риби навіть збільшується. Це означає, що екосистема відновлюється і поліпшується порівняно з дев’яностими роками, також протягом останніх років зростає вилов риби. Щоправда, витік у Чорне море азотних та інших твердих відходів із Дунаю все ще залишається значним, але уряди держав, які розташовані вздовж цієї річки, намагаються вирішити цю проблему. Як і деякі міжнародні інституції та організації. Приміром, Єврокомісія, Європарламент, Всесвітня морська організація. Крім того, за словами Ахмеда Кідеїса, нині з’являється багато проектів. Зокрема, впроваджується відповідна інформаційна система для того, щоб скоротити забруднення від розливу нафти.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.