Україна прагне миру та водночас повинна готуватися до оборони країни. Про це заявив під час перебування в Маріуполі в понеділок Президент України Петро Порошенко. Виступаючи перед колективом Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча, глава держави подякував працівникам підприємства за внесок в обороноздатність країни. «Коли вся Україна продемонструє єдність, ні війна, ні підступні атаки, ні вибори не завадять миру», — сказав Президент.

Петро Порошенко відзначив великий ентузіазм, патріотизм та єдність усіх мешканців міста, які об’єдналися для захисту від загарбників: «Слава про те, як мешканці Маріуполя готові боронити своє місто, йде по всьому світу. Потужний голос Маріуполя почув увесь світ. Маріуполь є і буде українським містом. Вся Україна зараз готова боронити Маріуполь. У нас достатньо сил, щоб захистити місто і країну, але всі хочуть миру. І саме тому я вийшов на переговори з президентом Російської Федерації».

«Ми прагнемо миру, спокою, стабільності, щоб працювали заводи, щоб вироблялася продукція, щоб відбудовувалась інфраструктура. Я робитиму все, щоб зберегти мир, — пояснив глава держави. — Багато хто питає, чому Порошенко не ввів воєнний стан, чому не оголосив тотальну мобілізацію, чому не ввів цензуру, чому не запровадив військову комендатуру і комендантську годину. Ми з вами боротимемося за мир ефективно, професійно, бо захищати державу ми маємо не лише військовими заходами, а й дипломатією».

Робітники комбінату попросили Президента зробити все можливе, щоб припинилися обстріли і місто не зазнало руйнувань. «Як Головнокомандувач, я віддав усі накази, щоб оборона Маріуполя була забезпечена, щоб був забезпечений режим високої бойової готовності», — зазначив Петро Порошенко і додав, що українським військовим вдалося зупинили танкові удари по місту, через яке бойовики сподівалися прокласти шлях до Криму.

Присутні на зустрічі керівники металургійних комбінатів та холдингу Метінвест розповіли про внесок підприємств до оборони міста. Впадало у вічі, як старанно директори хвалили акціонера компанії СКМ Ріната Ахметова та переповідали його заклики встановити мир у регіоні шляхом переговорів. Генеральний директор «Азовсталі» Енвер Цкітішвілі навіть заявив, що мирні переговори — нібито результат того, що політики «почали прислухалися до позиції Ріната Ахметова». Сам бізнесмен до Маріуполя не приїхав: за інформацією ЗМІ, вже понад три місяці він перебуває в Києві.

В аеропорту Маріуполя Президент України також зустрівся з військовослужбовцями Першої оперативної бригади Національної гвардії, 9-м та 23-м батальйонами територіальної оборони, військовослужбовцями Державної прикордонної служби (на знімку). Голова держави вручив учасникам АТО державні нагороди. Під час розмови Петро Порошенко порушив болючу тему важких втрат під Іловайськом. «Причини важких втрат будуть ретельно вивчені та проаналізовані для того, щоб вони не повторилися у майбутньому», — сказав глава держави. За його словами, розслідування фактів оточення й загибелі українських військових в Іловайську та інших місцях бойових дій проводить військова прокуратура.

«Слідчі вивчають як планувались та проводились ці операції. Призначено військово-тактичну експертизу, що дасть відповідь стосовно правомірності прийняття рішень командним складом сил АТО та ступеню їхньої відповідальності. Винні не уникнуть покарання», — пообіцяв глава держави. За результатами розслідування будуть зроблені відповідні кадрові висновки, але рішення будуть виваженими.

За шість місяців українська армія відновила боєздатність, і завдяки зусиллям військових з’явилася перспектива досягнення миру без широкомасштабної війни. За два місяці територію, контрольовану бойовиками, було зменшено на три чверті. «Те, що інша сторона взагалі погодилася на переговори, що з’явився нарешті шанс на мир — стало ймовірним лише завдяки вашим зусиллям», — наголосив Петро Порошенко, звертаючись до військовослужбовців.

«Ворог не в Карпатах саме тому, що ви своїми грудьми прикриваєте Україну тут, в приазовських степах», — констатував глава держави.

Коментуючи підписання мирного протоколу в Мінську, Президент висловив сподівання, що зусилля дипломатів увінчаються успіхом. Найближчим часом місія ОБСЄ із контролю режиму припинення вогню збільшиться на 500 спостерігачів. За словами голови держави, загалом режим припинення вогню витримується, за винятком сутичок під Донецьком і Маріуполем. Водночас армія має бути готовою захищати країну і не розслаблятися. «Ми добре знаємо свого ворога і ціну його словам. У мене немає ілюзій щодо нашого супротивника, але є надія», — сказав Порошенко.

Голова держави розповів про розширення співпраці з НАТО: за його словами, з низкою країн — учасниць альянсу — вдалося домовитися про пряме постачання сучасної зброї. «Хоча ми розраховуємо лише на себе, але нам життєво необхідна фінансова та технічна військова допомога. І ми її отримаємо», — упевнений Президент.

Зустріч із активом штабу територіальної оборони міста проходила в патріотичній атмосфері: присутні, стоячи, хором виконали Гімн України, в залі було багато національної символіки. Саме громадські активісти перші заговорили про оборону Маріуполя і організували мешканців на риття окопів. До речі, на зустріч із головою держави можна було потрапити без запрошення: щоб пройти до палацу культури, де відбувалося зібрання, бажаючим достатньо було пред’явити посвідчення особи.

«Зараз країні дуже важко, але коли вона проходить такі випробування, проявляються найкращі якості її громадян», — зазначив під час перебування в приморському місті Президент України.

Донецька область.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).