Партія «Блок Петра Порошенка» близький до об’єднання та порозуміння з Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком. Про це в ефірі одного з телеканалів повідомив голова партії Юрій Луценко. Однак часу на роздуми у партійців залишилося не так вже й багато. Адже 15 вересня спливає термін подачі до ЦВК кандидатур від партій.

Ю. Луценко також висловив сподівання, що спільний список охопить усіх, хто з Майдану прийшов до влади. «Я хочу бачити в одній команді всіх, хто за європейську перспективу, радикальні економічні зміни, перезавантаження країни. Ділити нам нічого, бо в момент великого історичного виклику, який нам кинув Кремль, ми мусимо об’єднуватися», — сказав політик. Водночас він зауважив, що напевно не буде першим номером у списку партії «Блок Петра Порошенка» (експерти перше місце пророкують Арсенію Яценюку), і це питання не є для нього принциповим. «Мене не обходить моє місце у списку, я навіть готовий не балотуватися. Мені важливо, щоб об’єдналися люди, які перестануть один одного «підставляти» і ділитися. Мені важливо, щоб заяви Президента, уряду і парламентської більшості робилися в унісон. Мені важливо, щоб команда створила коаліцію ще до виборів, а не торгувалася за посади після перемоги», — пояснив він.

Голова партії вважає також, що учасники парламентських перегонів мають укласти патріотичний пакт, який стане відповіддю на сучасний виклик Кремля. Суть цього документа полягає в тому, щоб не ставити під сумнів європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Крім того, він має виключати оцінку військових дій, бо це не є справою політиків.

Закликає до співпраці демократичні партії і директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна. «На позачергових виборах до парламенту є загроза того, що на сході депутатські мандати можуть отримати проросійські радикали. Тому демократичним силам треба не змагатися між собою, а висувати спільних, до того ж популярних кандидатів на мажоритарних округах», — наголосила вона.

Вл. інф.