Столична влада має намір винести на розгляд найближчої сесії Київради програму «Питна вода», згідно з якою відремонтують бювети та доочищатимуть воду, за що братимуть плату.
Фахівці вже переконали киян, що користуватися живильною рідиною з міської мережі — небезпечно. Дехто нехтує застереженнями, заможніші купують воду, розфасовану в бутлі, а хто не спроможний дозволити собі цю «розкіш», передовсім пенсіонери, — прямують до артезіанських свердловин, що їх свого часу було споруджено мало не в кожному мікрорайоні. Вони здебільшого розташовані в альтанках під дахом, обладнані лавками, тож безплатний забір води для багатьох людей, особливо пенсіонерів, перетворився на своєрідний ритуал і «клуб», де можна погомоніти про життя.
Нині КМДА передає свердловини на баланс комунального господарства. Заступник київського міського голови Олександр Мазурчак повідомив, що частину їх відновлять нині, решту — 2011-го. За його словами, більшістю можна буде користуватися безплатно. Але на деяких облаштують установки з доочищення води, за що братимуть плату.
Вода з них буде така само, як дорогі «Perrіer» чи «Evіan», що їх кияни купують у магазинах. Бюветна коштуватиме 50 копійок за літр, але для пенсіонерів її вартість становитиме 25 копійок. Обладнання до-очистки встановлять також у багатьох закладах — з виходом на вулицю у вигляді автоматів. Користуватися ними можна буде безоплатно.
Батьки міста запевняють, що, завдяки реконструкції водоканалу, відновленню бюветів і системи доочистки, модернізації станції з водозабору, а також спорудженню підприємства з виробництва гіпохлориду натрію, що замінить активний хлор у воді, кияни гарантовано отримуватимуть воду високої якості.