Ще одне, найостанніше повідомлення від КМДА щодо встановлення кіосків (МАФів): є намір розробити положення про них та винести на розгляд сесії Київради. Це начебто дасть змогу «привести в порядок правила та схему їх розміщення у столиці».
Про це заявив заступник голови КМДА Олександр Мазурчак. Ідеться і про законно встановлені, і про нелегальні, яких у столиці приблизно 20 тисяч, але платять за землю лише 2800 із них. Щоб усунути такий недогляд влади, у цій сфері наводитимуть порядок через «правила та схеми, які погоджуватимуться з усіма зацікавленими — від «Київенерго», «Київводоканалу» до пожежної служби і ДАІ. Пан Мазурчак переконаний, що в такий спосіб КМДА виведе підприємців з корупційної схеми, коли їм потрібно було в кожного просити погодження і платити за це. Будемо сміятися чи плакати?
Чи треба когось переконувати, що МАФи вже давно перетворилися на ракову пухлину, метастази якої вгризлися в живе і здорове тіло Києва: сквери, газони, просто кожен зелений клаптик, переповзли на тротуари, витіснивши перехожих на проїжджу частину вулиць, захопили зупинки громадського транспорту, підземні переходи, окупували території поблизу станцій метрополітену. А також перетворилися на місце, де справляють нужду ті, кому приспічило. Адже громадських убиралень поблизу них немає.
Хто спроможний полічити, яка кількість розпоряджень та рішень КМДА стосовно МАФів виносилась і на сесію Київради, і просто начальницьких вольових? Якби їх виконувала передовсім сама влада, то нині не потрібно було б вигадувати нових «правил». Натомість КМДА, замість того, щоб позбутися нелегальних і «законних» МАФів (за яким законом вони встановлені на газонах і зупинках, де це апріорі заборонено робити? — Авт.) намагається їх ще раз узаконити. Але, з’ясовується, в Києва, за словами пана Мазурчака, ще є вільні території, де можна буде встановлювати нові... МАФи. Через аукціони: хто більше заплатить у бюджет — того й ділянка. Чи не очманіли чиновники?