У Донецьку стало відомо про смерть семимісячної дівчинки. Її батьки переконані: трагедію спричинило планове щеплення. Відомо, що дитині ввели комплексну вакцину «Пентаксим», яка повинна захищати від п’яти вірусних захворювань: дифтерії, правця, коклюшу, поліомієліту та гемофільної інфекції.

Дівчинка померла на п’ятий день після щеплення. Родина уникає зустрічей із журналістами. А от медики заперечують зв’язок між смертю та щепленням. У дитячій міській лікарні № 5 запевняють, що перед введенням вакцини та після цього маленьку пацієнтку оглянув дільничний лікар, а батьки надали письмову згоду на щеплення. Стан здоров’я дівчинки на момент вакцинації занепокоєнь не викликав. «Це випадок, який збігається в часі з імунізацією», — сказала «Голосу України» заступник головного лікаря Донецької обласної санітарно-епідеміологічної станції Тамара Бєломєря. Від інших коментарів співрозмовниця утрималася.

З початку року в області утворився дефіцит вакцин для планового щеплення дітей до двох років. У липні-серпні ситуація поліпшилася: лікувально-профілактичні заклади отримали більшість необхідних імунобіологічних препаратів, у тому числі проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, сказу. Зокрема, до регіону поставили 13 тисяч доз вакцини «Пентаксим» — у молодих мам вона мала репутацію такої, яку легко сприймає організм дитини. Із цієї кількості використали вже три тисячі доз.

Як повідомлялося раніше, два роки тому в Донецькій області помер після щеплення від кору та краснухи 17-річний школяр із Краматорська. Тоді після трагедії масову імунізацію молоді було зупинено.