Хочете приготувати такого деруна, щоб про вас усі заговорили? Візьміть 150 кг картоплі, 26 кг цибулі, 5 кг печериць, 8 кг сала, 120 яєць, 3 літри олії, не забудьте про овочі, часник і калину, а на додачу — 3 кілограми сметани. У вас вийде саме такий дерун, як приготували на третьому міжнародному фестивалі дерунів у Коростені. Довжину він мав два метри 45 сантиметрів, а ширину — один метр 25 сантиметрів. Заважив 136 кілограмів. Випікали «найбільший у світі дерун» на місцевому хлібозаводі півтори години.
Це вже другий рекорд, який встановили в Коростені. Перший гігантський дерун випекли на першому фестивалі, що відбувся 2008 року. Другий фестиваль ознаменували встановленням пам’ятника деруну.
Цього разу на фестиваль у Коростень прибули чотири зарубіжні делегації: дві з Великобританії, ще дві — з міст-побратимів: польського Красніка і російського Ноябрьська. Пригощав дерунами і міський голова Коростеня Володимир Москаленко (на знімку ліворуч). Він дав майстер-клас з їх приготування.
На фестивалі кожен міг придбати патент на право дегустувати деруни в необмеженій кількості і в будь-якій торговельній точці, щоб потім виставити власну оцінку: це коштувало сто гривень. Порція з чотирьох дерунів з приправою, тобто зі сметаною, м’ясом чи грибами, коштувала від п’яти до десяти гривень. Отож, якщо вже потекли слинки, приїжджайте наступної осені до Коростеня.
Житомирська область.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Деруни їв і прихвалював народний депутат України Микола Рудченко.