Свій імідж небагатослівної і разом з тим людини діла знову підтвердив голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ (на знімку), розповідаючи про зроблене в області за півроку його перебування на цій посаді.

У свій актив керівник області записав те, що вдалося на 6 мільйонів гривень скоротити заборгованість з виплати заробітної плати, однак роботи в цьому напрямі не припинятимуть і надалі. Порівняно з минулим роком, забезпечено зростання надходжень до бюджетів усіх рівнів: до державного — на 66,2 мільйона гривень, до зведеного обласного — на 147,5 мільйона, до місцевих — на 81,3 мільйона.

Обласна влада активізувала інвестиційну діяльність і створила сприятливі умови для інвесторів. Мається на увазі повний супровід інвестиційних проектів, сприяючи тим самим безперешкодній їх реалізації, для чого у Рівному буде створено Центр ділової активності. Загалом, каже керівник області, на Рівненщину залучено на 20 мільйонів американських доларів інвестицій більше, ніж за такий само період торік. Так, на ВАТ «Рівнесільмаш», що в селищі Квасилів Рівненського району, розпочато реалізацію проекту вартістю 18 мільйонів євро, яким передбачено введення в дію меблевої фабрики. На завершальній стадії перемовини з бельгійськими інвесторами, які хочуть збудувати завод з виготовлення сільськогосподарської техніки у Гощанському районі.

На фоні росту цін на продукти Василь Берташ запевнив, що соціальні сорти хліба в області дорожчати не будуть. Для цього основних хлібопекарів забезпечено на чверть дешевшим борошном із держрезерву. Досягнуто домовленості з селянами про те, що весь урожай гречки залишиться в області. Це дасть змогу мати крупу в торговельних точках за помірною ціною. Область матиме цьогоріч удвічі більше цукру, ніж споживає, тож підстав для його подорожчання нема. А все завдяки весняним домовленостям з виробниками цукру, які дали селянам гарантію збуту вирощеного. Отож селяни відвели під цукристі втричі більше площ, ніж торік. Стабілізовано і дещо підвищено закупівельні ціни на ринку молока.

Зупинити сезонний ріст цін на 144 найуживаніші в області медикаменти допоможе меморандум із більш ніж ста суб’єктами аптечної мережевої роздрібної торгівлі Рівненщини. Влада за це пообіцяла аптекарям збільшити обсяги закупівель медпрепаратів. Ті ж, у свою чергу, ще й на десять відсотків знизили ціни на медикаменти у Рік ветерана для цієї категорії пільговиків.

На Рівненщині, сказав голова її держадміністрації В. Берташ, сформовано будівельну програму, яка передбачає першочергове спрямування бюджетних коштів на завершення будівництва об’єктів соціальної та гуманітарної сфер. Як і намічали, цими днями буде введено в дію фізіотерапевтичний корпус у Рівненському госпіталі інвалідів війни, будівництво якого велося ще з 2004 року. До речі, в госпіталі на двадцять відсотків збільшено видатки на медикаменти та харчування ветеранів, які тут лікуються.

Знято соціальну напругу і в селі Познань Рокитнівського району, яке б’є рекорди з народжуваності в Україні. На будівництво нової школи уряд виділив 28,7 мільйона гривень. Їх, каже Василь Берташ, потрібно освоїти у цьому році, тому спорудження навчального закладу в цьому поліському селі ведеться високими темпами: за неповний місяць тут уже закладено фундамент, зведено перший поверх, кладуть другий. Але проблеми зі школами є і в інших районах Рівненщини — таких двадцять одна. Тут або буде зроблено капітальні ремонти, добудови, або ж зведено нові приміщення.

В. Берташ розповів про те, як виконується його розпорядження, за яким з 1 липня першу невідкладну медичну допомогу в лікувальних закладах надаватимуть безкоштовно (як це, зрештою, гарантовано Конституцією, але, на жаль, досі не виконувалось). Для цього, крім бюджетних, залучають і добровільні благодійні внески. За кілька місяців у лікарнях області безплатно першу невідкладну допомогу вже отримало сімнадцять тисяч чоловік, третину з них прооперовано.

І надалі, запевнив керівник області, працюватиме «гаряча» телефонна лінія, звертання на яку допомагає знати про найболючіші питання, які хвилюють людей. Якщо раніше мешканці області більше скаржилися на проблеми в медицині, то тепер багатьох хвилює введення в дію житла, в яке люди вклали гроші ще у 2005 році. По кількох таких довгобудах, зокрема у Рівному, нині розбираються фахівці та правоохоронні органи.

В. Берташ розповів про підготовку області до святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія, на якому присягають Президенти України, про проблеми, з цим пов’язані, і про те, як влада збирається їх вирішувати. Прозвучала цікава ідея: випустити тисячним тиражем факсимільні копії Пересопницького Євангелія в багатому оформленні, продати їх з аукціону, а вторговані кошти спрямувати на облаштування в селі Пересопниця Рівненського району музею. Йшла мова і про впровадження в області іміджевих проектів, серед яких етно-туристичний фестиваль «Бурштиновий шлях», фестиваль молодого кіно «Гордість Рівненщини», унікальний спортивно-інтелектуальний проект «Сімейні перегони» та інші.

Рівне.