До кінця року ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» при Мінприроди планує зібрати та перезатарити 80 відсотків накопиченого у Калуші гексахлорбензолу. Як повідомляв «Голос України», у місті розпочалися роботи з утилізації небезпечних відходів (на знімку).
До 15 жовтня колишній Калуський калійний завод виведуть зі складу ВАТ «Оріана», передадуть в управління ОДА та створять ДП, повідомили в прес-службі ОДА. «Завод потрібно виділяти з «Оріани» в окреме підприємство, передавати його на баланс обласної адміністрації, робити конкурс інвесторів, а їх є три на сьогоднішній день, і запускати», — сказав віце-прем’єр-міністр України Володимир Сівкович.
Як заявив голова ОДА Михайло Вишиванюк, ще у 2004 році китайці пропонували зробити реконструкцію заводу, випускати 1 млн. тонн калійних добрив і забирати їх до Китаю. «Допоможіть виділити завод в окреме підприємство, і я вам гарантую, що через рік-два ви побачите зовсім іншу картину». На переконання заступника голови ОДА Ігоря Зварича, «без заводу калійних добрив врегулювати екологічну ситуацію у Калуші неможливо». Щодо кадрів для майбутнього виробництва, то, запевнив міський голова Ігор Насалик, проблем з ними не буде, оскільки у Калуші є хіміко-технологічний технікум, профтехучилища та й колишні працівники допоможуть.
ДП «Калійний завод» було утворено на базі заводу калійних добрив ВАТ «Оріана». До 1996 року підприємство працювало рентабельно. Однак через незадовільне технічне переозброєння та дефіцит обігових коштів випуск мінеральних добрив зменшився, і завод став збитковим. Через важкий фінансовий стан в жовтні 2001 року було зупинено випуск калімагнезії галургійним методом. До 2003 року Калуський калійний завод перебував в управлінні ОДА, після — входив до Фонду держмайна. Останні 10 років, коли підприємство практично не працювало, у зоні його діяльності накопичилося багато природоохоронних проблем.
 
Івано-Франківська область.
Фото Андрія СКАКОДУБА (УНІАН).