У Старосамбірському районі в народному домі «Просвіта» відбувся показ 40-хвилинного документального фільму про один з найстаріших монастирів України — Лаврівський, який розташований за 15 кілометрів від районного центру. Назва документальної стрічки «Лаврівські палімпсести» символізує стародруки, які з часом стираються, але на їх місці постають нові написи.
Гірський монастир, заснований на початку 12 століття, був одним із найбільших духовних та освітніх центрів Галичини. Тут поховані князь Лев, засновник Львова, київські митрополити та перемишльські єпископи, молдовські господарі Костянтин Басараб та Степан Петричайко, єрусалимський митрополит Макарій. «За радянських часів з монастиря зробили школу для неповносправних дітей, — розповів «Голосу України» голова райради Володимир Горбовий. — Нині забута святиня української духовності оживає».
Стрічку цей монастир підготувала група документалістів під керівництвом депутата обласної ради Валерія Калинюка. Чимало глядачів, можливо, вперше дізналися, у чому полягає велика цінність монастирської церкви, яка є найстаршою в країні і занесена до числа пам’яток архітектури України. Збудував її князь Лев Данилович, останки якого, за твердженням істориків, досі спочивають у підземеллях храму. З ініціативи Валерія Калинюка в монастирських стінах відбулося виїзне засідання депутатської комісії з питань культури, на якому обговорили проблеми збереження монастиря.
«Ми хочемо відзняти документальні фільми про інші забуті осередки духовності та культури Галичини, — розповів «Голосу України» Валерій Калинюк. — Наступний фільм — про 900-річний Белз, який колись був центром воєводства».