На вчорашньому розширеному засіданні Комітету з економічних реформ за участю Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, Прем’єр-міністра Миколи Азарова, членів уряду та економічної ради Президент України Віктор Янукович висловив невдоволення темпами економічних реформ. Зокрема, найбільше критики пролунало на адресу регуляторної політики. Глава держави наголосив, що ситуація у сфері дозвільних систем не відповідає міжнародним стандартам і справедливо викликає критику з боку представників бізнесу та інвесторів.

Найбільшим стримувачем реформ Президент назвав бюрократію та чиновництво: «Боротьба з бюрократією — це процес вічний, але переможцями мають бути українська держава і український народ». Як приклад Віктор Янукович назвав надмірну зарегульованість у сфері будівництва — для отримання дозволу на будь-яке будівництво необхідно погодження в 35 контролюючих органах, а всю будівничу галузь регулюють понад 40 нормативних актів.

Одним із першочергових завдань для держави Віктор Янукович назвав вироблення чітких правил гри для бізнесу, зменшення втручання держави в економічну діяльність — держава має втручатися лише у сфери оборони, охорони здоров’я та ті, які становлять державну таємницю. «Бізнес витрачає час не на нарощування робочих місць, а на спілкування з контролюючими органами», — зауважив В. Янукович.

Ще однією причиною незадовільних темпів економічних реформ Президент назвав спротив чиновників. Глава держави запропонував скоротити кількість заступників голів облдержадміністрацій та міністрів, жорстко попередивши присутніх високопосадовців: «Якщо не зробити це добровільно, будемо, як кажуть, по живому різати. Дуже скоро».

Під час засідання Комітету з економічних реформ пролунало і багато законодавчих ініціатив. Зокрема, Президент пропонує на законодавчому рівні створити умови для «єдиного вікна» для бізнесу при отриманні дозволів на підприємницьку діяльність, максимально скоротити кількість необхідних дозвільних процедур та кількість документації, зокрема, у сфері будівництва; скоротити на 90 відсотків види робіт, які підлягають ліцензуванню; ухвалити у цілому вже прийнятий парламентом у першому читанні законопроект про скасування ліцензування 23 із 66 видів господарської діяльності. Глава держави також незабаром внесе до Верховної Ради законопроекти про ринковий нагляд і контроль продукції, а також про недопущення обігу в Україні небезпечної продукції. Глава держави закликав невідкладно ухвалити закон про адміністративні послуги і провести ревізію всіх послуг, які надаються державою, зокрема на платній основі.

«Україна має величезний потенціал і це підкреслюється на кожній міжнародній зустрічі, — зауважив Президент. — І його треба реалізовувати. Але він не реалізовується повною мірою, бо регуляторна політика не відповідає міжнародним стандартам».

 

На знімку: учасники засідання.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.