Під час виборів можливі фальсифікації і спотворення результатів волевиявлення, заявив на вчорашньому засіданні ради опозиції народний депутат від «НУ—НС», лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко. Власне, захід провели з однією метою: повідомити журналістам, що лідери дев’яти опозиційних партій — Українська народна партія, Народний рух України, «Народна самооборона», Європейська партія України, «Українська платформа», «Громадська позиція», «Батьківщина», «Реформи і порядок» та Партія захисників Вітчизни — підписали звернення до міжнародних інституцій, в якому виклали основні механізми, які можуть спотворити результати виборів. Вони насамперед стосуються процедур прийняття рішень виборчими комісіями. «Коли три члени комісії можуть зібратися в будь-якому місці й ухвалити рішення незалежно від того, як голосуватимуть люди, оскаржити це рішення в суді неможливо. Скасувати його може лише комісія вищого рівня, яка так само працює за принципом трійки», — зауважив А. Гриценко.
Крім того, у зверненні зазначається: більшість із 15 членів ЦВК представляють Партію регіонів та її союзників. Отож це призводить до ухвалення не правових, а політичних рішень. З огляду на це, за словами народного депутата, до парламенту вже сьогодні буде внесено законопроект, який передбачатиме формування ЦВК із 15 членів, зокрема, по одному від кожної партії, представленої в парламенті.
Крім того, лідери опозиційних партій вважають, що для проведення демократичних виборів необхідно, зокрема, вилучити із чинного законодавства норми, які створюють передумови для фальсифікації виборів. Та скасувати рішення ЦВК стосовно формування ТВК і ДВК, які призводять до дискримінації значної частини політичних партій. Водночас опозиціонери наполягають, щоб державні органи та суди припинили втручання у внутрішню діяльність політичних партій.
У разі, якщо звернення залишиться без уваги з боку чинної влади, опозиціонери просять міжнародні демократичні організації не визнавати місцеві вибори такими, що відбулися прозоро та демократично.