Екскурсійну діяльність, яку має контролювати держава, треба вивести з тіньового бізнесу. Про це заявив під час робочої наради щодо забезпечення екскурсійної діяльності з нагоди Всесвітнього дня туризму заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.
Він зазначив, що в багатьох регіонах не виконується закон про туризм. Зокрема, в частині контролю за діяльністю напівлегальних або нелегальних туристичних агенцій, які працюють з іноземцями. Крім того, на переконання Миколи Томенка, історію України не повинні розповідати екскурсоводи сусідніх держав.
«У чинному законі про туризм у статті 37 чітко записано, що туристична діяльність здійснюється на території України і може надаватися фахівцями туристського супроводу — громадянами України або особами, що постійно проживають на території України (якщо інше не передбачено іноземними договорами)», — нагадав він.
Водночас заступник глави парламенту переконаний: треба спрощувати реєстрацію туристичних компаній.
Насамперед, за його словами, варто вдосконалити роботу акредитаційних комісій та створити методичні ради при структурних підрозділах з питань туризму облдержадміністрацій. Окрім того, необхідно в освітніх закладах готувати фахівців — гідів та екскурсоводів. «На сьогодні варто хоча б через систему курсів підтягнути теперішніх екскурсоводів для того, щоб вони могли на належному рівні представляти Україну», — сказав він. Потребує вдосконалення і система перекладів. Оскільки усні переклади, за словами М. Томенка, вже не в моді.
Заступник Голови Верховної Ради переконаний: необхідно підвищувати рівень туристичних послуг, особливо у зв’язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. А туристські маршрути розробляти на довгі роки.
Говорячи про престижність професії екскурсовода, Микола Томенко наголосив: «Україна — це туристична держава, тому професія екскурсовода має бути модна та популярна».