6 жовтня 2010 року в Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбудуться слухання щодо проекту закону про Стратегію національної екологічної політики України на період до 2020 року.
Мета національної екологічної політики, переконані члени комітету, — збереження природних екосистем, підтримка їх цілісності, поліпшення якості життя і здоров’я населення, забезпечення екологічної безпеки країни, впровадження збалансованої системи природокористування для сталого розвитку суспільства.
Утім, під час обговорення цього проекту (реєстр. №7053) народні депутати звернули увагу на відсутність висновку щодо нього Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України, а також шести залучених до його розгляду комітетів. А оскільки документ отримав широкий резонанс у суспільстві і до його розгляду прикута увага українських громадських екологічних організацій та міжнародної спільноти, він має бути всебічно вивчений та проаналізований. Власне, це й спонукало парламентаріїв провести комітетські слухання.
Опалювальний сезон розпочнеться вчасно
Стан підготовки до роботи в зимових умовах 2010—2011 років житлово-комунального господарства розглядався на розширеному засіданні Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики. 
Із проблемами опалювального сезону народних депутатів ознайомили представники уряду, НАК «Нафтогаз України» та керівники теплопостачальних підприємств.
Оскільки до початку опалювального сезону залишилось обмаль часу, це питання, за словами голови комітету Володимира Рибака, потребує вчасного парламентського реагування та прийняття необхідних законодавчих рішень. Водночас заступник голови комітету Валерій Баранов вважає, що треба відійти від констатації проблем житлово-комунального господарства і зосередитися на тому, що необхідно зробити для своєчасного початку опалювального сезону. Народний депутат акцентував увагу на двох основних питаннях: як купити газ і де взяти кошти підприємствам житлово-комунального господарства на його передоплату?
У свою чергу учасники засідання звернули увагу на низку питань, вирішення яких потребує сприяння членів комітету. Зокрема, щодо необхідності використання коштів стабілізаційного фонду, передбачених Законом «Про Державний бюджет України на 2010 рік» у розмірі 500 млн. гривень на реалізацію інвестиційних та інноваційних проектів з енергозбереження в житлово-комунальному господарстві. Бо станом на перше вересня ці кошти в регіони не надходили, і для їх освоєння залишається недостатньо часу.
Промовці також зазначали, що необхідно у стислі терміни опрацювати спільно з керівництвом ВАТ «Ощадний банк України» за участю Національного банку питання отримання кредитних ресурсів підприємствами комунальної теплоенергетики на пільгових умовах. А також наголошували на необхідності забезпечення до початку опалювального сезону в повному обсязі перерахування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання та водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття, а також на покриття збитків від перевезення пільгових категорій громадян.
За підсумками обговорення члени комітету ухвалили рішення щодо сприяння розгляду до кінця поточної сесії на пленарних засіданнях законопроектів, спрямованих на розвиток ЖКГ, забезпечення споживачів стабільними та доступними послугами. Це, зокрема, проекти Житлового кодексу та закону про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності.
Крім того, парламентарії рекомендували уряду провести розширене засідання щодо реалізації загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009—2014 роки та стану підготовки до опалювального сезону за участю народних депутатів, представників місцевих органів влади та органів самоврядування.
За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради.
Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко та завідувач секретаріату Анжела Малюга під час підготовки до комітетських слухань на тему: «Впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні».