Рейтинг довіри до українського парламенту за останні сім місяців збільшився з 12 відсотків у лютому до 21 — у вересні. Такі дані навів на вчорашній прес-конференції голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут. Соціологічні дослідження проведені компанією «TNS-Україна» з 2 по 9 вересня 2010 року. Опитано 1200 громадян віком від 16 до 75 років у більш як 80 населених пунктах України.
Більше всього Верховній Раді, за його словами, довіряють мешканці з північного заходу, південного сходу, сходу та АР Крим. «Приблизно такий же рівень довіри, а, можливо, і менший у Німеччині, Швеції та в країнах з більш-менш стабільною парламентською системою. Але не можна однозначно говорити, що рівень українського парламентаризму, демократії такий самий, як в європейській спільноті», — зазначив він.
А експерт Лабораторії законодавчих ініціатив В’ячеслав Шрамович переконаний, що на довіру до парламенту практично не впливає рівень доходів українців. Скажімо, повністю довіряти Верховній Раді схильні люди з низьким доходом — майже 9 відсотків, цей же показник серед громадян з більш високим доходом становить 3,5 відсотка. Найбільше законодавчому органу довіряють люди віком понад 60 років, а найменше — громадяни віком від 40 до 59. За його словами, проблемою залишається відсутність комунікації між депутатами та виборцями, зокрема через введення пропорційної виборчої системи. На запитання: чи є в парламенті народні обранці, які підтримують зв’язки з виборцями вашого міста, села чи селища, 12 відсотків українців відповіли позитивно. 65 відсотків громадян вважають, що депутатська недоторканність має бути скасована взагалі.
Відповідаючи на запитання, чи повинен окремий депутат мати право приєднуватися до парламентської коаліції всупереч волі керівництва політичної партії або блоку, третина респондентів відповідали позитивно, водночас як майже 65 відсотків висловилися проти.
Експерти переконані: результати соціологічного дослідження свідчать про те, що в суспільстві існує запит на проведення ефективної парламентської реформи в країні.