Анонси (журнал «Віче» № 1 за 2015 р.)
Замерзлі соняшники... Таким є символ нинішньої української реальності на cході України. А от в уяві — жовтогаряче соняшникове поле на тлі мирного синього неба: перемога близька! Бо ми на своїй землі, за нами — віра кожного в земну справедливість, — стверджують журналісти в січневому числі парламентського видання «Віче».
Майже кожна публікація першого випуску «Віча»-2015 — про те, як Україна долає виклики. А їх чимало: від мегавикликів на рівні держави до менших (однак не менш значущих) на рівні звичайних українців.
Приборкати агресора маємо не тільки на фронті, а й подолавши енергозалежність від нього, інакше європейський вибір так і залишиться для України нездійсненною мрією. Про один із можливих способів боротьби за енергонезалежність Української держави дізнаєтесь на сторінках журналу Верховної Ради України «Віче».
Розповідає часопис і про нинішній стан української армії, розкриваючи реалії її професіоналізації, котрі віддзеркалюють внутрішні проблеми оборонного відомства. Профанація процесу професіоналізації призвела до знищення бойового потенціалу, руйнування системи комплектування і, врешті, до зайвих непоправних втрат під час АТО. Коли ж гіркий досвід, котрий українська армія здобуває кожного дня на cході України, змусить суспільство зробити виважені, однак рішучі кроки до позитивних перетворень? Відповідь шукайте у статті «Імітація армієтворення», опублікованій у парламентському виданні за січень.
Ті, хто мріють поширити на Україну принцип «поділяй і пануй», забувають про те, що ідеєю соборності українці жили впродовж сотень років і в найважчі періоди вітчизняної історії озброювалися нею для боротьби з ворогами. Для українців єдність — це більше ніж просто недоторканність кордонів та територіальна цілісність, це насамперед духовний феномен. Усе залежить від того, чи зможуть українці нині втілити столітню ідею української соборності. Про це — в публікації «вічанина» Тараса Романюка «Соборність — українська національна ідея».
Дізнаєтесь зі шпальт журналу і про подію, яка відбулася вперше в історії людства. Йдеться про європейський міжпланетний зонд «Розетта», який 11 листопада 2014 року, подолавши близько 6,4 мільярда кілометрів, сягнув комети Чурюмова—Герасименко та здійснив посадку спеціального модуля «Філи» на її поверхню. Розповість про це один із першовідкривачів комети відомий український астроном Клим Чурюмов, а от його аспірантка Світлана Герасименко на продовження космічної теми повідає, як і коли сфотографувала... таємничу комету.
Насиченим виявився й культурний простір січневого числа журналу Верховної Ради України «Віче». Це передусім подорож у часі на коротку, але вельми драматичну дистанцію завдовжки в 2014 рік Ольги Клейменової, предмет огляду якої — ключові події та явища вітчизняної (та навколовітчизняної) культури; блискуча стаття Олексія Сінченка про неперевершеного Євгена Сверстюка; ексклюзивна розмова Миколи Славинського з новим очільником Національної спілки письменників України...
Ви хочете дізнатися, з яким рахунком закінчилася шахова гра між багаторазовим чемпіоном світу Гаррі Каспаровим і 12-річним учнем київської гімназії «Домінанта» Кирилом Шевченком? Яким був одеський світанок Олександра Довженка? Як творити довкола себе простір любові? Коли з’явилася перша друкарня на березі Дніпра? Вам цікаво, які комікс-настанови дає у «вічних» історіях відомий карикатурист Василь Вознюк? Тоді замовляйте журнал у редакції (тел. 044-235-79-58) або передплачуйте на пошті. Індекс — 74254. Ціна — 14 грн. 10 коп. на місяць, 162 грн. 30 коп. на рік.

Вічаймося!