Учора під час засідання Спеціальна контрольна комісія заслухала інформацію робочої групи щодо укладення договорів оренди деяких об’єктів аеродромно-технічного комплексу «Узин».

Народний депутат від фракції ВО «Свобода», голова робочої групи Едуард Леонов розповів, що в 2009 році Фонд державного майна на законних підставах провів конкурс стосовно передачі в оренду деяких об’єктів аеро-

дромно-технічного комплексу «Узин». Переможцями його було визнано компанії «Узин-Транс» та «Іст-Вест Транспорт Груп». Але досі Фонд держмайна ухиляється від оформлення договорів, посилаючись на доручення екс-Прем’єр-міністра щодо зупинення оформлення договору, на поточні зміни відповідного законодавства тощо.

Унаслідок такої ситуації, за словами парламентарія, держава недоотримала десять тисяч робочих місць, не вирішено соціальні питання в Узині, не розпочато будівництво сучасного навчального центру для потреб Управління державної охорони, передбачене договором оренди. Крім того, державний бюджет недоотримав майже 130 мільйонів гривень надходжень.

Тож робоча група вважає, що керівництво Фонду держмайна та інші особи, причетні до затягування питання оренди, мають понес-ти відповідальність за умисне ухилення від оформлення зазначених договорів згідно з чинним законодавством.

У свою чергу заступник голови Фонду державного майна Ігор Миронюк розповів, що пропонувалося підписати договір в редакції орендатора, де передбачалося сплачувати гроші після запуску об’єкта в експлуатацію. А в разі розірвання договору кошти, вкладені в цей об’єкт, має відшкодувати держава. Тож Фонд держмайна запропонував інвестору підписати мирову угоду, щоб привести договір до норм чинного законодавства.

За його словами, в 2011 році Верховна Рада ухвалила зміни стосовно приватизації об’єктів приватної власності, в яких ідеться про те, що приватизації не підлягають аеродроми, злітно-посадкові смуги, перони, системи посадки, засоби зв’язку, спостереження та інші елементи аеродромів.

Згідно з нинішнім законодавством, в оренду не може бути передано майно, яке не підлягає приватизації. Тому на сьогоднішній день Фонд держмайна не вступив з інвестором у договірні відносини.

Але, як зазначив народний депутат від фракції «УДАР» Віктор Чумак, до прийняття вищезгаданих змін було рішення Вищого господарського суду України про спонукання до укладення договору оренди. Отже, понад п’ять років ФДМ ухиляється від оформлення договору оренди.

Комісія запропонувала звернутися до прем’єра Арсенія Яценюка стосовно зміни керівництва Фонду держ-майна, а до Міністерства внутрішніх справ та Генпрокуратури — розгляду фактів порушення законодавства співробітниками ФДМ.

Також на засіданні Спеціальною комісією було прийнято рішення, щоб законопроект про перелік об’єктів права державної власності, які не підлягають приватизації (№454а), розглянув наступний склад парламенту. «Вирішувати долю стратегічних об’єктів, коли до виборів залишилося півтора місяця, неправильно. Тому вважаю, що наступний склад Верховної Ради має розглянути, ухвалити і контролювати виконання цього закону», — сказав голова комісії Євген Мармазов.

Заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Павло Різаненко, завідувач секретаріату комісії Олександр Матвійчук та голова комісії Євген Мармазов (зліва направо).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.