Перейти зі стежки війни на стежку миру, і щоб Україна стала матір’ю, а не мачухою для всіх її людей, закликали учасники круглого столу «Мир. Стабільність. Відродження».
Першочерговими кроками на шляху до стабілізації ситуації в державі, на думку бага-
тьох учасників круглого столу, мають стати децентралізація влади, посилення повноважень регіонів і реальна реформа місцевого самоврядування та об’єднання на основі базових високих цінностей. І головне — щоб ці питання знову «не заговорили». Голова Борівської райради Харківської області Євген Жук нагадав, що децентралізацією влади займається вже третій український уряд. За останні два роки було розроблено дві концепції реформи самоврядування, і нині уряд виніс на обговорення нову. Водночас він застеріг: «А ким вони виконуватимуться? Тепер буде три правителі — голова райради, голова виконкому і префект, представник Президента, три керівники на один район».
Про те, що більшість громадян України прагнуть миру і завершення війни, свідчать і соціологічні опитування. Війна стала для українців найбільшою фобією. За дослідженням соціологічної фірми УСС, 64 відсотки опитаних бояться війни, 61 — кризових явищ в економіці, 58 — що зимою буде холодно в домівках, 56 відсотків респондентів виступають за мир. «Не війною, а саме надією на мир, відродженням економіки і громадських ініціатив має відновлюватися країна», — переконаний політолог Костянтин Бондаренко.
Народний депутат України Ганна Герман застерегла від породження «образу ворога» з мешканців Донбасу та закликів відродити частину Донецької та Луганської областей, перетворивши їх на своєрідну резервацію, що, на її погляд, є грубим порушенням прав людини. Учасники круглого столу за-
пропонували провести дискусії про пошуки миру та порозуміння в різних регіонах країни за участю не лише старих чи нових політиків, а й представників громадськості, творчої інтелігенції, експертів, аграріїв, промисловців, щоб дати людям надію на завтрашній день і розпочати роботу над відродженням України.
Водночас учасники круглого столу застерегли: є велика загроза, що схід України не отримає свого представництва в законодавчій гілці влади, а відтак захищати інтереси мільйонів виборців буде нікому. Зібрання, в якому взяли участь чимало політиків—очільників Партії регіонів та створеної з деяких колишніх регіоналів Партії розвитку, пройшло під гаслами опозиційного блоку «Мир, стабільність, відродження» і стало приводом до припущень про можливе об’єднання цих двох партій на парламентських виборах. Голова політвиконкому Партії розвитку Сергій Ларін та секретар політради Партії регіонів Борис Колесніков заявили, що таке рішення може бути прийнято політрадами та з’їздами партій. «А наразі зібралися люди, яких об’єднали гасла: «ми за мир, за єдину країну, в якій кожен регіон почуватиметься комфортно, ми проти корупції, як досягти миру через перемовини без нових жертв, як відновити економіку країни і Донбас», — наголосив С. Ларін. Також у прес-релізі до круглого столу йшлося про створення «об’єднаної опозиції», яка в майбутньому парламенті прагнутиме створити «коаліцію миру». «Ці вибори для України — остання можливість зберегти країну єдиною, — сказано в меморандумі за підсумками зібрання. — Саме парламент має стати «точкою зборки» країни — тим місцем, де країна може і повинна об’єднатись. Але це буде можливо тільки за умови представництва всіх її регіонів».