Для нормального розвитку туристичної галузі необхідно зменшити її оподаткування, вважає голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. І зауважує, що за кордоном ті, хто працює у сфері туризму, сплачують максимум 6 відсотків податку, а у нашій державі — 20.
Загалом на Прикарпатті щорічно на реалізацію програми розвитку туризму з обласного та місцевих бюджетів виділяється  мільйон гривень. Протягом 2008—2010 років для втілення туристичних проектів залучено також понад 10 мільйонів гривень грантових коштів. За словами начальника головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій ОДА Віталія Семківа, в області діє мережа туристично-інформаційних центрів, запроваджено систему категоризації зелених садиб, що стала основою для всеукраїнської, розробляється проект Програми розвитку туризму в області до 2015 року. Однак, за його словами, туристична галузь регіону має ще чимало проблем, які пов’язані насамперед з недосконалістю нормативно-правової бази, браком кваліфікованих кадрів, несприятливими умовами для розвитку підприємництва у галузі, недостатньо розвиненою інфраструктурою. Йшлося також і про створення в Долинському районі ще одного навчального закладу, у якому готуватимуть фахівців для туристичної галузі, потребу в перегляді меж прикарпатських парків, ремонт доріг, створення в Тлумацькому районі інфраструктури для занять дельтапланеризмом, підтримку на рівні обласної програми розвитку дитячого туризму.
Михайло Вишиванюк зауважив, що під час нещодавньої поїздки до Швейцарії почув, як іноземці одну з основних проблем нашої туристичної галузі сформулювали так: «Ви — німі». Малося на увазі, що люди, які працюють з іноземними туристами, не володіють вільно іноземними мовами. Тому знання однієї-двох мов має стати правилом для працівників галузі, вважає він. Також голова ОДА повідомив, що наприкінці вересня — на початку жовтня за участі Президента України Віктора Януковича відбудеться нарада з питань розвитку туризму в Карпатському регіоні.