Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 11-й тур.
«Іллічівець»—«Севастополь». 4:2. 3 500 глядачів. Рефері — Шандор (Львів). Голи: Ярошенко, 29, Пуканич, 54, Яценко, 59, Антонов, 90 —Левандовський, 26 (п), Кива, 90+3.
«Металіст»—«Шахтар». 1:2. 38 500 глядачів. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Тайсон, 56 — Едуардо, 72, Мхітарян, 90+3. Вилучено Гав’єра («Металіст», 86, навмисний поштовх суперника руками після зупинки гри).
«Оболонь»—«Волинь». 0:1. 4 000 глядачів. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Гол: Ващук, 83 (п).
«Динамо»—«Арсенал». 3:2. 7 625 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область, Іванків). Голи: Гусєв, 9, Мілевський, 26, Ярмоленко, 84 — Шацьких, 62, Старгородський, 87.
«Ворскла»—«Металург» Зп. 2:1. 4 300 глядачів. Рефері — Жуков (Донецьк). Голи: Даллку, 21, Безус, 34 — Аржанов, 57. Вилучено Гайдучека («Металург», 81, друге попередження).
«Дніпро»—«Кривбас». 1:1. 4 000 глядачів. Рефері — Деревинський (Київ). Голи: Селезньов, 20 — Іващенко, 53.
«Металург» Д—«Зоря». 1:1. 3 400 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Лазич, 68 — Силюк, 40.
«Таврія»—«Карпати». 3:1. 5 100 глядачів. Рефері — Годулян (Одеса). Голи: Корнєв, 11, Ідахор, 32, 70 — Зеньов, 14. Вилучено Худоб’яка («Карпати», 45+2, навмисний удар суперника ногою після зупинки гри).
Бомбардири: Селезньов («Дніпро») — 7 м’ячів, Шевченко («Динамо»), Ідахор («Таврія) — по 6.
Центральний матч туру відбувся в Харкові. Він відзначався гострою й напруженою боротьбою, проходив за драматичним сценарієм. «Металіст» був близький до перемоги. На початку другого тайму нове придбання господарів Тайсон відкрив рахунок. Слід сказати, що цей футболіст вартий грошей, які за нього заплатили. І, схоже, не тільки замінить Коельйо, а й приноситиме більше користі клубові з Харкова.
Однак «Металіст» не тільки не переміг, а й нічию випустив з рук на третій компенсованій хвилині.
— Нам конче важливо було виграти, — сказав після зустрічі гравець «Шахтаря» Разван Рац. — Ніхто не сумнівається, що в Харкові дуже хороша команда. Не кожному суперникові вдається вивозити звідси очки. Нам треба було зберегти різницю очок між нами й «Динамо». Та й далеко не в останню чергу нам потрібен був хороший настрій напередодні поєдинку з португальською «Брагою» в Лізі чемпіонів.
Наставник «Металіста», віддавши належне силі суперника, не втримався від критичних зауважень на адресу рефері Швецова. «Маю претензії по суддівству, — заявив Мирон Богданович. — У першому таймі варто було вилучати Адріано за удар Обрадовича в обличчя. Але, певно, бояться арбітри вилучати футболістів «Шахтаря». Але наших женуть моментально».
Відставками тренерів сьогодні нікого не здивуєш. Нещодавно сумні події сталися і в житті Володимира Безсонова та Сергія Пучкова, котрі завершили роботу відповідно в «Дніпрі» й «Таврії» не з власного бажання. Скупчилися чорні хмари останнім часом і над головою Іллі Близнюка з «Іллічівця». Але маріупольські футболісти, можна сказати, врятували свого наставника, здолавши «Севастополь». Після нічийного першого тайму (1:1) у другому вони забили три м’ячі, а пропустили лише один.
— Будь-який тренер повинен бути готовим до того, що рано чи пізно йому доведеться подати у відставку, — сказав після зустрічі пан Близнюк. — Я в цьому плані не виняток. Тому в перерві у нас із футболістами вийшла жорстка чоловіча розмова. Я радий, що хлопці правильно зрозуміли мене.
До речі, «Дніпро» вже незабаром може отримати нового, знаменитого, наставника. Мова про іспанця Гуанде Рамоса. Голова наглядової ради «Дніпра» Ігор Коломойський вже зустрівся з іспанцем і провів з ним попередні перемовини. 55-річний Рамос займається тренерською діяльністю з 1993 року. Окрім «Севільї» встиг попрацювати з іншими іспанськими клубами — «Бетисом», «Еспаньйолом», «Малагою» та мадридським «Реалом». Останнім місцем роботи сеньйора Рамоса був московський ЦСКА, де іспанець пробув лише кілька місяців і через невдалі результати в чемпіонаті Росії й Лізі чемпіонів був звільнений...
Київські динамівці впродовж матчу мали досить суттєву перевагу над «Арсеналом». Але виграли лише в один м’яч. Річ у тім, що каноніри двічі забили завдяки високій виконавській майстерності. Ну, а про те, що ми живемо не в казці і нічого не робиться за помахом чарівної палички, свідчить якість гри «Динамо».
Складається враження, що команда перебуває не лише у психологічному, а й у функціональному проваллі. Знов були серйозні претензії до оборони синьо-білих. Хоча цього разу в стартовому складі Валерій Газзаєв не випустив жодного бразильця.
Чому так? На це запитання Валерій Георгійович відповів: «Ніяких дисциплінарних заходів немає. Ми виставили тих гравців, які краще були готові».
Насамкінець про матч у Сімферополі. Нарешті «Таврія» порадувала прихильників. Хоча на трибунах їх цього разу було не так і багато. На гру кримчан явно вплинула зміна тренерів. Валерій Петров почав з виграшу над сильним суперником. Ну, а львів’ян підвів Худоб’як. Відчувалась і відсутність Голодюка. Добре, якщо підопічні Олега Кононова зроблять потрібні висновки. І в Парижі у четвер ми побачимо зовсім інші «Карпати», коли вони гратимуть у матчі другого туру Ліги Європи проти ПСЖ.
На знімках: момент зустрічі «Оболоні» і «Волині»; динамовець Бадр ель Каддурі (в центрі) був чи не найактивніший у складі господарів у матчі проти «Арсеналу».
Фото Павла КУБАНОВА.
 
* * *
Першість країни. Перша ліга. 12-й тур. «Енергетик» (Бурштин) — «Закарпаття» (Ужгород). 2:1. «Нафтовик» (Охтирка) — «Зірка» (Кіровоград). 2:0. «Нива» (Вінниця) — «Львів». 1:0. «Буковина» (Чернівці) — Арсенал» (Біла Церква). 2:1. «Геліос» (Харків) — «Сталь» (Алчевськ). 0:1. «Динамо-2» (Київ) — «Титан» (Армянськ). 2:1. «Олександрія» — «Фенікс» (Калініне). 2:1. «Чорноморець» (Одеса) — «Прикарпаття» (Івано-Франківськ). 2:1. «Кримтеплиця» (Молодіжне) — «Дністер» (Овідіополь). 3:1.
«Олександрія» — 27 очок, «Сталь» — 26, «Буковина» — 25, «Львів», «Нива» — по 24, «Чорноморець», «Закарпаття» — по 20, «Кримтеплиця» — 19, «Динамо-2», «Титан» — по 18, «Арсенал» — 15, «Нафтовик», «Геліос» — по 14, «Дністер» — 12, «Енергетик» — 10, «Фенікс» — 8, «Прикарпаття» — 6, «Зірка» — 4.