Фонд соціально-економічного розвитку Севастополя, засновником якого став народний депутат України Павло Валентинович Лебедєв, відзначив четверту річницю своєї діяльності. Дата не кругла, тим більше — не ювілейна. Але за невеликий строк в активі фонду назбиралося чимало добрих і значимих справ для того, щоб можна було підвести перші підсумки його роботи.
Трохи статистики. Одна з найбільших в Україні програм недержавних стипендій охоплює близько двох тисяч юнаків і дівчат. Більше півтори тисячі учасників і ветеранів війни (нині — малозабезпечених пенсіонерів) отримували й отримують матеріальну допомогу від Фонду. Відчутно й регулярну турботу про севастопольський дитячий будинок і один з інтернатів: Фонд купує меблі, техніку, спортінвентар; двічі на рік закуповує сезонний одяг для вихованців, організовує екскурсії й свята. Оплачує навчання у вузах їхніх вихованців. Торік на добродійну діяльність Фонд витратив більше двох мільйонів гривень. На 2010-й рік бюджет за цими статтями перевищує три мільйони.
Всю роботу Фонду з особистих коштів фінансує його президент, народний депутат України (фракція Партії регіонів) Павло Лебедєв.
— Павле Валентиновичу, Ви сплачуєте державі чималі податки, цілком можете спати спокійно. Навіщо Вам ще й благодійна організація?
— Мабуть, доброчинність — в наших традиціях. Із прийняттям Київською Руссю християнства допомагати нужденним стало нормою життя слов’ян. У Києві до революції благодійність була звичною справою, навіть десь повсякденною. Державний музей західного та східного мистецтва, Політехнічний інститут, Піроговська лікарня й навіть Бессарабський ринок зобов’язані своєю появою відомим київським філантропам Богданові Ханенку, Миколі Терещенку, Лазарю Бродському. Переконаний, що доброчинність була, є й буде моральним зобов’язанням кожної успішної людини.
— Із чого Ви виходили, коли визначали основні напрямки діяльності Фонду?
— Допомоги суспільства потребують, насамперед, ті, хто не в змозі справитись із життєвою ситуацією самостійно: діти й старі. Виходячи із цього і було визначено дві основні програми Фонду — програма стипендій для студентів і програма матеріальної допомоги для ветеранів і пенсіонерів.
Стипендіальна програма спрямована на підтримку обдарованої молоді. Це майбутні лідери нашої промисловості, науки, культури, державного управління. Близько півтори сотні юнаків щомісяця одержують тисячу гривень стипендії від Фонду. Стипендіатів визначаємо два рази на рік на відкритому конкурсі. Спочатку співробітники Фонду складають рейтинг здобувачів, потім із кожним проводять співбесіду. Ураховується успішність, наукова праця, суспільна діяльність, соціальна активність. Інтереси сучасної молоді часом вражають своєю широтою й обґрунтованістю. Цього року на конкурс представлені роботи, в яких розглядаються перспективи розвитку електротранспорту в Севастополі, створення вільної економічної зони, пропонуються рішення екологічних проблем. Є досить цікаві проекти з енергозбереження, житлово-комунального господарства, саночистки міста, у сфері освіти. Багато робіт такого рівня, що дати їм оцінку можуть тільки фахівці. Наприклад, проекти яхтового центру «Севастополь», сонячно-теплонасосної системи гарячого водопостачання й опалення сільського будинку або комп’ютерного моделювання й аналізу поширення пожежі.
Три стипендії від Фонду передбачено для молодих талановитих музикантів і художників.
— А ветеранам і пенсіонерам чим конкретно допомагаєте?
— Насамперед, малозабезпеченим ветеранам війни та праці у придбанні ліків. Працює дві програми. У першій сьогодні беруть участь 1400 осіб. Кожному із них раз на місяць на спеціальну картку перераховують 50 гривень. Власникам карток надається знижка 10 відсотків на всі ліки. З директором аптечної мережі Ігорем Горланем ми домовилися про додаткові знижки на ліки для учасників програми «Фонд ветеранам і пенсіонерам».
До реалізації другої програми вдалося підключити відразу трьох власників аптечних мереж — Володимира Голікова, Олену Кириченко, Людмилу Ізотову. Тепер шість тисяч севастопольських пенсіонерів платять на 10 відсотків менше при купівлі ліків у цих аптеках.
Традиційно до свят — Дня Перемоги, 23 лютого й 8 марта, Дня партизанської слави, Нового року — вручаємо ветеранам матеріальну допомогу, подарунки, організовуємо свята. До речі, організовують їх, проводять волонтери — наші стипендіати. Таким чином, програми взаємодіють між собою.
— Як голова Фонду, чи плануєте збільшувати кількість програм, впроваджувати нові проекти?
— За кількістю гнатися не будемо — віддаю перевагу якості. Продовжимо всі діючі програми. Сподіваюся, збільшимо їхнє фінансування. Плануємо надавати підтримку діяльності молодіжної організації «Нові люди», ініціаторами створення якої стали стипендіати Фонду.
Розмовляла Надія ВОЛЯНІНА.
Севастополь.