Доки народні обранці виробляли алгоритм своєї діяльності, Конституційний Суд розпочав розгляд їхнього подання щодо змін, внесених до Основного Закону 8 грудня 2004 року. Представник Президента у Конституційному Суді у своєму виступі звернула увагу на те, що було порушено процедуру при ухваленні законопроекту №2222, а також на те, що його приймали у пакеті разом з іншими законами, чого Конституція не дозволяє робити. Вона також наголосила, що Віктор Янукович не брав участі у голосуванні. Але він і не міг брати участі, оскільки у той час був прем’єром, а не народним депутатом.
Проте варто звернути увагу,  що ряд представників Партії регіонів уже висловлюють упевненість у тому, що Конституційний Суд повністю лояльний до глави держави і скасує конституційну реформу зразка 2004 року. Водночас у газеті, до якої має причетність найбагатша людина України, народний депутат від Партії регіонів, стверджується, що в адміністрації Президента домінує точка зору, за якою — після відміни Конституційним Судом політреформи автоматично набирає чинності Основний Закон зразка 1996 року. І лише після цього Партія регіонів ініціюватиме зміни до Конституції.
Щоправда, як наголошують юристи, Конституційний Суд не може, не має права щось зміцнювати у чинній Конституції. Він може лише констатувати, що зміни у 2004 році були прийняті з порушеннями. Якщо ж Конституційний Суд піде на безпрецедентний крок і відмінить результати голосування за зміни до Основного Закону, він остаточно дискредитує цю інституцію. До якої у суспільстві залишилося мало поваги.
З іншого боку, що у цьому випадку робитиме влада? Адже у законодавче поле країни на базі змін 2004 року також внесено чимало правок. Чого вартий закон «Про Кабінет Міністрів України»! Звернемо увагу і на таке. Судова реформа, проведена цього року без висновків Венеціанської комісії, вже доволі негативно вдарила по іміджу країни. А який резонанс викличе у світі відміна політичної реформи без участі народних депутатів і в порушення Конституції? У цьому випадку Україна може стати країною-ізгоєм на міжнародній арені.
Таки правий був Голова Верховної Ради Володимир Литвин, коли наголошував, що треба передусім діяти відповідно до приписів Конституції, а не вигадувати велосипед.
Непопулярні реформи планують розпочати з наступного року. А те, що вони можуть викликати суспільний спротив, показав численний мітинг дрібних підприємців під стінами Верховної Ради у минулий четвер, які в багнети зустріли новації, виписані у проекті Податкового кодексу.
Продовжує штовхати країну у минуле керівництво Служби безпеки України. Не встигли вщухнути скандали щодо перевірки фонду «Відродження» та затримання і допиту історика Романа Забілого, як наша колега Вікторія Сюмар у блозі на «Українській правді» повідомила про те, що співробітники СБУ цікавилися у консьєржки нею та її родиною, а також запитували, хто буває у неї в квартирі.
Усі ці події і змусили поставити запитання, винесене у заголовок.