Мешканці мікрорайону Шуменський почали споживати питну воду, підготовлену за європейськими стандартами. Тут на одній із чотирьох станцій управління водопровідно-каналізаційного господарства впроваджено сучасну технологію її обеззараження.
На реконструйованій за проектом дніпропетровців станції встановлено новітнє німецьке устаткування. Знезараження води на ньому проводиться не традиційним рідким хлором, а гіпохлоритом натрію, який має кращі дезінфікуючі властивості. При цьому побічний ефект зведений до мінімуму.
«Перехід на прогресивну технологію почали із Шуменського тому, що поруч зі станцією розташовані житлові будинки, продовольчий ринок, охоронна зона, — пояснює директор управління водопровідно-каналізаційного господарства Ігор Козаков. — Хлор, як відомо, є сильнодіючою отруйною речовиною, і у разі аварії, непередбачуваних обставин могли б постраждати щонайменше п’ять тисяч городян. Віднині такої загрози нема».
Нова технологія дозволить перейти на цілодобове водопостачання густозаселеного мікрорайону, на третину скоротити витрати електроенергії.
«Це перший крок у цьому напрямі, — каже голова облдержадміністрації Микола Костяк. — За два роки ми плануємо повністю запровадити цілодобову подачу високоякісної питної води у всьому Херсоні. Усі необхідні проекти для цього вже розроблені».
«Технологічну революцію» у своєму відомстві водопостачальне підприємство оплачує із власних обігових коштів. До речі, відмова від хлорування води тільки в одному Шуменському мікрорайоні обійшлася комунальникам майже у півмільйона гривень.
Херсон.