Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко і міністр економіки колишньої Югославської Республіки Македонія Фатмір Бесімі, який є чинним головою Енергетичного співтовариства, учора у Скоп’є підписали Протокол про входження України до європейського Енергетичного співтовариства.
Тепер як учасник угоди Україна бере на себе зобов’язання виконувати енергетичне законодавство ЄС та створити ефективну та прозору модель енергетичного ринку. Входження країни до правового поля ЄС у цьому контексті має також підвищити інвестиційну привабливість України та її фінансову стабільність.
«Сьогоднішнє підписання є сигналом щодо нашої політичної волі привести принципи української енергетичної політики у відповідність із тими, за якими діє Євросоюз. Я очікую, що український парламент ратифікує угоду дуже швидко — протягом наступних місяців», — зауважив Юрій Бойко. У свою чергу, Фатмір Бесімі підкреслив, що географія співтовариства розширилася за межі Західних Балкан. «Сьогодні ми є свідками поглиблення енергетичної політики ЄС та розширення її кордонів», — зазначив голова Енергетичного співтовариства, передає Укрінформ.