На молочному ринку Чернігівщини цьогоріч відбуваються досить істотні зміни. Насамперед вони викликані зменшенням поголів’я корів у приватному секторі. З початку року від домашніх годувальниць отримано на 15,3 тисячі тонн молока менше, ніж за відповідний період минулого року.

На дефіцит молокосировини ринок відреагував підвищенням ціни. Переробники тепер закуповують молоко по 2—4 гривні, чого наполегливо домагалися раніше всі виробники. Ще весною молокозаводи брали його в населення за 1—1,2 гривні, а в господарствах — за 1,8—2 гривні.

Водночас у цих реаліях почало зростати виробництво молока в сільгосппідприємствах Придесення. В області проти минулого року вони додали 6,6 тисячі тонн продукції. Це — майже шість плюсових відсотків.

— Хоча це й нам дорожче, але ми робимо ставку на сільськогосподарські підприємства, що можуть забезпечити нам високу якість молока, — зазначає голова правління ВАТ «Чернігівський молокозавод» Валентин Галіч. — У вересні ми запустили у виробництво молочну продукцію нової торгової марки. А відтак потреба в сировині, виробленій у належних санітарних умовах, зросла. Нині сільгосппідприємства нам постачають 70 відсотків молока. За моїми підрахунками, завод лише в посівну надав постачальникам сировини 1,5 мільйона гривень кредиту.

Це сприяло поліпшенню співпраці з господарствами, котрі, отримавши вчасну реальну допомогу, не вирізали через фінансові труднощі поголів’я великої рогатої худоби, а навпаки — нарощували виробництво.

Підтримують на цьому підприємстві й селян-здавачів, яким у рахунок майбутнього молока надають кошти для закупівлі корів, кормів. Нині майже 4000 господарів здають лишки на 77 приймальних пунктах Чернігівського молокозаводу.

Чернігівська область.