Власники наділів в ультимативній формі «підганяють» чиновників відновити виготовлення документів
Уже три місяці, як на Вінниччині припинили підготовку документації на земельні ділянки.
Чому пригальмувався процес
— Навіть якщо знести бульдозером все село, землевпорядники все одно відновлять усі межі з точністю до сантиметрів, — кажуть в обласному управлінні земельних ресурсів.
Межі земельних ділянок у селах області нині встановлюють не тільки візуально. Всі дані заносять до єдиної автоматизованої системи Центру державного земельного кадастру. Відновити їх можна будь-коли з допомогою системи супутникового зв’язку. Супутник з точністю до сантиметрів вкаже на лінію, де раніше була межа. Встановлюють межі також з допомогою навігаційних приладів. Тут землевпорядним організаціям допомагають фахівці Вінницького підприємства «Геосистема». Роблять вони це з допомогою навігаційної техніки. Встановлюють її на літак і так здійснюють обліт населених пунктів. До речі, це та сама техніка, що нею користуються при виготовленні географічних карт, атласів, іншої картографічної продукції підприємства «Геосистема».
Незважаючи на те, що землевпорядні організації області мають таку надійну допомогу, більше половини власників земельних ділянок дотепер не отримали державні акти на землю. Хоча видавати їх почали ще з початку 90-х років минулого століття. А декілька місяців тому в області взагалі припинили роботи з підготовки технічної документації на виготовлення державних актів на землю. Так само не проводять польові роботи із встановлення меж на місцевості. Не працює жодне з трьох підприємств, які раніше виготовляли таку документацію — ДП «Вінницький науково-дослідний проектний інститут землеустрою», Вінницька філія ДП «Центр державного земельного кадастру» та підприємство «Поділлягеодезкартографія». Чому припинили цю важливу роботу?
Гроші є,але не для всіх
— Нам повертають всі платіжки, — каже директор ДП «Вінницький науково-дослідний проектний інститут землеустрою» Володимир Кравчук. — Казначейство повертає. Хоча добре знаю, що на рахунку є два мільйони гривень для проведення робіт з підготовки документів для державних актів на землю. Не проплачують навіть уже давно виконані роботи. Не можемо розрахуватися навіть із спеціалістами з підприємства «Геосистема». Нам пояснюють: потрібно чекати додаткового розпорядження на отримання грошей.
Торік у серпні Кабмін ухвалив постанову за №844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України». Це той самий документ, яким селянам обіцяли безоплатне оформлення головного документа на землю. Згідно з постановою в регіони спрямували кошти із стабілізаційного фонду. Наша область отримала приблизно десять мільйонів гривень.
— Тепер КРУ ретельно перевіряє витрачання цих грошей, — каже Володимир Кравчук. — У нас порушень не виявили. Тому мали б і далі фінансувати роботи, але...
За словами співрозмовника, фахівці Інституту підготували найбільшу порівняно з двома іншими організаціями кількість документів. На початок вересня виконано робіт на 200 тисяч гривень авансом. Зокрема, проведено аерозйомку ділянок у 43 населених пунктах області. Доки погода, можна б продовжувати польові роботи з визначення меж на місцевості.
Наболілим питанням є вартість виконання робіт. Точніше, вони збиткові для виконавців. Хто і коли покриє ці збитки, і чи зробить це взагалі, землевпорядники не знають.
Одна робота — чотири ціни
Більше 500 гривень брали за виготовлення одного державного акта на землю підприємницькі структури, які на початку долучилися до справи. Але вони одразу припинили займатися цією роботою, коли держава встановила фіксовану ціну.
— Вартість робіт змінювалася уже декілька разів, — пояснюють у Головному управлінні земельних ресурсів у Вінницькій області. — Була ціна і 153 гривні за один документ, і 113 грн. 16 коп., і 56 гривень.
Жодна із зазначених сум не відповідає розрахункам за виконану роботу. Фахівці називають тільки декілька етапів підготовки документації. Без виїзду на місце, зрозуміло, її не можна підготувати. Отож потрібно виділяти транспорт, щоб доставити на місце і фахівця, і прилади, з допомогою яких він здійснює роботу.
Фахівці пояснювали чиновникам, що в авральному порядку таку справу не вирішити, бо це не постанову підписати одним розчерком пера. Тиск з Києва відчували неабиякий. Землевпорядників звинувачували у всіх гріхах, закидали їм докір у саботажі важливої державної справи. Причина такого ажіотажу зрозуміла — попереду на всіх чекали вибори. Нині так само до виборів залишилося небагато часу. То тепер чиновники вдалися в іншу крайність — зовсім перестали фінансувати роботи з видачі земельних документів.
— Коли торік нам пообіцяли безоплатні акти, я одразу сказав, що це буде ще одна обіцянка-цяцянка, — каже ветеран праці з села Кирнасівка Тульчинського району. — Так воно й сталося. Вибори закінчилися — акти на землю взагалі перестали виготовляти. Я теж не отримав, бо у мене не можуть межу встановити. Вийшло так, що я купив хату з господарськими будівлями, заплатив за них гроші. Минув час, тепер почали переміряти і так наміряли, що погріб та сарай опинилися на подвір’ї сусіда. Ходжу по судах, добиваюся правди.
Дехто із селян має намір «відплатити» чиновникам. У деяких селах доводилося чути попередження від людей. Вони казали, мовляв, так само підуть на вибори, як їм роблять акти на землю.
Власним коштом?
— Якщо власник земельної ділянки виявить бажання сплатити за виготовлення акта за свої заощадження, то йому доведеться повідомити про це письмово. У заяві треба вказати, що він обізнаний з постановою Кабміну №844 про безоплатну видачу держактів на землю. Незважаючи на це, дає згоду на виготовлення документа за його ж кошти.
— Але бажаючих самому сплатити небагато, — уточнюють в управлінні земельних ресурсів. — Вартість одного акта стане у 153 гривні. Але ж є господарі, які виготовляють по два-три акти. На кожну з ділянок. А це вже виливається в копієчку. Тому люди чекають.
Вінницька область.
Коментар
Іван Шашкевич, заступник начальника обласного управління земельних ресурсів:
— На мою думку, для виконання цієї важливої роботи потрібна державна програма. Готувати її мали б фахівці, добре обізнані з проблемою. Тоді не виникало б питань з величиною оплати, термінами виготовлення документів тощо. У даний час не враховано багато деталей. Деякі з них, на перший погляд, видаються дрібницями. Насправді це не так. Хто, наприклад, порахував, скільки потрібно паперу. Понад 160 тисяч заяв подали власники земельних ділянок... Стільки ж затрачено аркушів паперу. Ще стільки ж пішло на те, щоб укласти договір. А на технічну документацію витрачається ще більше аркушів. До того ж її виготовляють у двох примірниках. Ви знаєте, деякі принтери виходили з ладу, бо не витримували таких навантажень.