Міжнародні переговори з кліматичних проблем на вищому рівні зайшли в глухий кут. Представники держав—членів ООН так і не змогли знайти спосіб скоротити кількість викидних газів, що провокують парниковий ефект, повідомило вчора Ассошіейтед Пресс.
Голова кліматичної організації Організації Об’єднаних Націй Кристіана Фігейрас заявила, що деякі уряди намагаються «звести переговори до рівня комітету». Міністр закордонних справ Мексики Патрісія Еспіноза заявила 45 міністрам, які брали участь у зустрічі, а також іншим високопоставленим перемовникам, що будь-яка угода потребує «ретельного управління на вищих рівнях урядів». Тим часом до міжнародного кліматичного саміту, що відбудеться в Канкуні (Мексика), залишилося менш як три місяці.
Нагадаємо, 31 березня цього року понад 110 країн, включаючи найбільших виробників парникових газів, таких як Китай і США, схвалили спільну декларацію, прийняту на кліматичній конференції ООН у Копенгагені в грудні 2009 року. У цьому документі, який має рекомендаційний характер, країнам пропонується скоротити викиди парникових газів для втримання підвищення температури на планеті в межах двох градусів. Крім того, декларація припускає, що розвинені країни виділятимуть тим, що розвиваються, близько 10 мільярдів доларів на рік у 2010—2012 роках для протистояння зміні клімату.
Копенгагенську угоду не схвалює більшість країн, які входять до ОПЕК, через побоювання скорочення прибутків від експорту нафти, що може відбутися, якщо увесь світ перейде на використання відновлювальних джерел енергії.
Екологи, коментуючи цей процес, заявили, що переговори, покликані врятувати світ від глобального потепління, насправді обертаються лише політичними тертями.