У суботу, під час робочої поїздки до Одеської області, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин узяв участь у святкуванні 32-ї річниці утворення міста Южного. Сьогодні це місто є центром в Одеській області, яке найдинамічніше розвивається в економічному, культурному та соціальному плані.
— Місто Южне може слугувати лабораторією напрацювання досвіду міжнаціонального спілкування й розв’язання міжетнічних проблем, — сказав В. Литвин під час відвідування фестивалю національних культур «Нас об’єднав Южний», який став одним з головних заходів святкування Дня міста. В. Литвин також зазначив, що в Южному «відчувається повага й пошана до культури, традицій кожної національності, представники якої мешкають у місті».
Під час робочої поїздки глава парламенту ознайомився зі спортивним міським комплексом «Олімп» і взяв участь у відкритті скульптурної композиції «Дерево дружби», яка символізує дружбу між народами й національностями, що проживають в Одеській області. На цьому кованому шедеврі «виросло» і яблуко з написом «Слобода Романівська», звідки родом Володимир Литвин (на знімку). Нині на території Одеської області проживають представники 133 націй і народностей.
Під час спілкування з жителями Одеської області В. Литвин відповів на низку запитань. Зокрема, він висловив переконання, що депутати від Народної партії одержать не менш як 10 відсотків місць у міській та обласній радах Одеської області. За його словами, виборчий список до Одеської обласної ради очолить народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань оборони та національної безпеки Сергій Гриневецький. «Я навмисно не цікавлюся списками кандидатів у місцеві ради. Ці питання вирішують мої однопартійці на місцях», — підкреслив В. Литвин. Стосовно можливості внесення змін у закон про місцеві вибори, то Голова Верховної Ради вважає, що до виборів, дотримуючись усіх регламентних процедур і термінів, зробити це неможливо. Водночас він підкреслив, що «краще погані правила гри, ніж постійні зміни цих правил під час гри».
Глава парламенту також заявив, що в Україні деякі політики неправильно розуміють поняття двомовності. «У мене немає особливої думки з приводу двомовності, у мене є здоровий глузд і відповідальність. У цьому разі ніхто не заперечує, що історично склалася двомовність. Коли ми говоримо про те, що в нас має бути двомовність, я розумію це так, що у нас повинні знати і українську, і російську, а не так, що двомовність — це знати тільки російську, а українську — геть», — зазначив В. Литвин. Він уточнив, що українська мова — це не говір, а повноцінна мова. Відповідаючи на запитання про необхідність приватизації Одеського припортового заводу, який розташовано в місті Южне, В. Литвин висловив точку зору, що в нинішніх економічних реаліях з цим питанням квапитися не варто.
***
Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловився за необхідність проведення повної інвентаризації соціального законодавства країни. Про це він сказав, відповідаючи у п’ятницю під час прес-конференції у Харкові на запитання щодо фінансування видатків на соціальну підтримку «дітей війни». «Моя позиція така: всі обов’язки, які держава взяла на себе, вона має виконувати. В іншому разі влада має пояснити людям, чому вона не виконує відповідне законодавство», — зазначив він. В. Литвин наголосив, що сьогодні потрібно не приймати нові рішення соціального спрямування, а забезпечити виконання чинних законів.
Керівник парламенту пообіцяв, що у бюджеті-2011 не буде розділу, «яким соціальні закони зупиняються, або їх реалізація віддається на відкуп уряду, що мало місце практично в усі попередні роки». За словами В. Литвина, це спільне бачення парламенту і уряду, яке відповідає Конституції і рішенню Конституційного Суду, який свого часу заборонив таку практику. «Якщо виникне потреба відмовитися від тих чи інших соціальних зобов’язань держави, потрібно вносити окремий закон, публічно його обговорювати і водночас публічно гарантувати відповідні компенсатори», — заявив він.
В. Литвин також висловив думку про необхідність розглянути пропозицію про внесення різноманітних соціальних пільг та виплат до складу пенсій та зарплат, врахувавши при цьому думку людей.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає безпідставними вимоги винести на розгляд парламенту питання про відставку голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка. Запитання стосувалося відповідної ініціативи народного депутата Ігоря Савченка. В. Литвин зазначив, що це не перше таке звернення. Керівник парламенту сказав, що до нього вже зверталися з аналогічним проханням чотири народні депутати, які не є членами цього комітету. «Але до мене надійшло також звернення від першого заступника голови комітету Сергія Гриневецького, який стверджує, що ці «наскоки» позбавлені будь-яких підстав», — зазначив він.
Також під час прес-конференції у Харкові глава парламенту повідомив, що 22 жовтня у Верховній Раді відбудеться спеціальне засідання з нагоди 60-ї річниці з дня підписання Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Ведучи мову про значення цього документа, В. Литвин підкреслив, що приєднання до Конвенції, «по суті, є перепусткою до Ради Європи».
Прес-секретар Голови Верховної Ради України,В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Одеська область.