Голова Верховної Ради Володимир Литвин у понеділок провів зустріч з делегацією групи міжпарламентської дружби Франція—Україна Сенату Французької Республіки на чолі з Головою групи дружби, сенатором Жан-П’єром Планкадом.
На початку зустрічі В. Литвин зазначив, що в Україні надають великого значення поглибленню взаємин між нашими країнами і народами, зацікавлені в активізації політичного діалогу, розвитку торговельно-економічної співпраці, співробітництва в європейських справах.
Голова Верховної Ради наголосив на важливості подальшого розвитку парламентської складової двосторонньої співпраці, набуття нею системного характеру і висловив переконання, що нинішній візит французьких парламентаріїв сприятиме цьому.
У свою чергу, Ж.-П. Планкад зазначив, що у Франції уважно стежать за подіями в Україні і вітають створення сталої парламентської більшості, а також прагнення влади до здійснення реформ. Керівник групи дружби також наголосив, що Україна «увійшла до європейського простору, є частиною Європи і йде європейським шляхом».
Сторони приділили значну увагу питанню євроінтеграції України. Голова Верховної Ради висловив переконання, що європейська спільнота, європейські інституції мають продемонструвати «політику заохочення щодо України». «Сьогодні як ніколи важливо простягти Україні руку», — сказав він.
В. Литвин вважає за необхідне закріпити в Угоді про асоціацію між Україною та Євросоюзом європейські перспективи нашої держави. Торкаючись угоди про запровадження зони вільної торгівлі з ЄС, керівник парламенту зазначив, що Україні «потрібен документ, який би мав інтеграційний вимір», висловивши думку, що така позиція — «в інтересах і Європи».
Голова Верховної Ради також подякував членам делегації за підтримку євроінтеграційних прагнень України, зокрема, у частині запровадження для українців пільгового візового режиму з країнами—членами ЄС.
На прохання членів делегації В. Литвин розповів про поточну ситуацію в Україні, зокрема, про перебіг виборчої кампанії до місцевих органів влади.
Голова Верховної Ради також зазначив, що сьогодні в Україні «є визначеність, чітке позиціонування з ключових питань» внутрішньої та зовнішньої політики. При цьому В. Литвин наголосив на важливості проведення діалогу між владою та суспільством, аби забезпечити прозорість і прийнятність владних рішень.
Торкаючись питання щодо місцевих виборів, В. Литвин висловив думку, що ця кампанія «буде надзвичайно відповідальною», пояснивши, що «після президентських виборів в Україні продовжується битва за владу».
Відповідаючи на запитання щодо конституційної реформи, керівник парламенту заявив, що ця тема «не повинна перетворитися на чергову політичну кампанію, через яку країна не працюватиме». За його словами, необхідно утворити робочу групу з фахівців, яка проаналізує, які норми Основного Закону не працюють, і «з урахуванням завдань, які ми ставимо, внести відповідні пропозиції».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.