Наступного дня після того, як голова уряду Микола Азаров заборонив міністрам коментувати перебіг виборів, до Донецька приїхав віце-прем’єр Віктор Слаута. Він узяв участь у конференції обласної організації Аграрної партії України. У залі були присутні керівники обласного, районного та міського рівня. Промовці висловлювали сподівання, що кандидати від партії посядуть місця у районних та сільських радах. Той факт, чому державні чиновники у розпал робочого дня займаються партійними справами, не викликав здивування ні в кого, крім журналістів. Короткі терміни кампанії змушують забути про умовності. Міські, районні та селищні голови беруть участь у виборах «без відриву від виробництва». Партійні заходи призначаються на робочий час. Межа між роботою на державу чи громаду та передвиборною агітацією стирається.
«Щоб не було так: виставимо Петрова, а переможе Сидоров»
У неофіційному спілкуванні з кореспондентом керівники міст чи районів відзначають напружений характер теперішньої передвиборної кампанії. На перший погляд, такі нарікання мають дивний вигляд, адже переважну більшість у місцевих радах займають представники Партії регіонів, і мало хто сумнівається, що нові вибори істотно змінять розстановку політичних сил в області. Та й публічних конфліктів, пов’язаних із виборами, практично непомітно — якщо не враховувати заочну словесну «дуель» голови обласної державної адміністрації, заступника голови обласної організації Партії регіонів Анатолія Близнюка та лідера місцевої організації «Єдиний центр», потенційного кандидата на посаду міського голови Донецька Андрія Амбросьонка. Регіонал назвав «єдиноцентриста» людиною, яка «вкрала все, що можна було вкрасти». Прес-служба обласного осередку «Єдиного центру» зреагувала заявою: «Представників Партії регіонів зачепила поява в їхній «вотчині» нових лідерів». Хоча на цьому реакція і вичерпалася: до суду Амбросьонок позов не подав.
Напруженості ситуації додає той факт, що регіонали вирішили прискіпливо вивчити рейтинг претендентів від партії на посади міських голів та голів районних рад. У більшості випадків кадрових змін очікувати не варто: у Донецьку, Маріуполі, Горлівці, Єнакієвому, Слов’янську тощо на вибори від партії збираються висунути теперішніх градоначальників. Але на автоматичне продовження мандатів розраховувати не варто. «У нас є в одному із міст голова, якого підтримує лише 4 відсотки населення, а його опонента — 42 відсотки. Ми повинні бачити не лише своїх людей, а й знати, хто із опонентів буде виставлений, щоб не вийшло так, що виставимо Петрова, а на виборах переможе Сидоров, але він не від Партії регіонів», — зазначив на партійних зборах Анатолій Близнюк.
Кількість депутатів обласної ради збільшиться до 180 осіб. Сьогодні тут діють чотири фракції: регіоналів, комуністів, соціалістів та «Народної опозиції». При цьому нове потрапляння двох останніх політичних сил до місцевої влади є проблематичним. Наприклад, соціалісти втрачають свою електоральну базу на півдні області: голову правління, генерального директора ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» Володимира Бойка включить до свого списку кандидатів до облради Партія регіонів. Тоді як на попередніх виборах представники цього підприємства проходили до місцевих рад від Соцпартії.
Союзники по парламентській коаліції — Партія регіонів та Комуністична партія — на території Донеччини борються практично за один і той самий електорат. На цьому ж «полі» працює і обласний осередок «Сильної України». Представники партії Сергія Тігіпка, зважаючи на досить високий рейтинг лідера на сході України, можуть уперше потрапити до місцевих рад. Судячи з того, що регіонали, комуністи та «сильноукраїнці» проводять кампанію без взаємних звинувачень, у новообраних радах пануватиме практична одностайність і лояльність до дій центральної влади.
Деякі партії не скористалися своєю квотою
Утім, така «майже одностайність» уже панує у виборчих комісіях області.
«За рівнем представництва партій у виборчих комісіях досить легко визначити рівень їхньої готовності до виборів на місцевому рівні, стан районних і міських осередків, — зазначив регіональний координатор спільного проекту Комітету виборців України та Громадянської мережі «Опора» зі спостереження за місцевими виборами Олександр Клюжев. — Партія регіонів та КПУ повністю закрили свої квоти в територіальних виборчих комісіях, що свідчить про розгалуженість мережі їхніх партійних осередків. Народна партія, «Батьківщина» і «Наша Україна» не скористалися своєю квотою в окремих районах і містах області. Наприклад, у Горлівці та Донецьку «Батьківщина» взагалі не представлена на рівні територіальних виборчих комісій. Водночас у цих містах по три члени має партія «Реформи і порядок». Фактично партії сильно залежали від того, наскільки вони представлені офіційно зареєстрованими осередками».
Аналітики кажуть, що нові партії не виявили активність навіть у тих комісіях, де залишалися вакантні місця: очевидно, що неузгодженість із правом цих партій брати участь у місцевих виборах негативно вплинула на роботу зі створення місцевих осередків. «Особливістю Донецької області, безумовно, також є певне домінування партій, які входять до парламентської коаліції, на рівні керівного складу територіальних комісій, — додав О. Клюжев. — І тут дуже важливо, щоб між усіма членами комісій, штабами кандидатів і партій встановилися партнерські та довірчі стосунки. Так чи інакше, права виборців повинні бути на першому місці».
Осередки опозиційних партій відповіли підписанням меморандуму про взаємодію і співробітництво на місцевих виборах у Донецькій області. Підписи під документом поставили представники «Батьківщини», «Єдиного центру», «Нашої України», Соціалістичної партії, Української народної партії, «Фронту змін». Прикметно, що серед тих, хто приєднався до меморандуму, — і місцева організація Народної партії, тобто партії, яка входить до правлячої коаліції. Співавтори документа зобов’язалися узгоджувати спільні дії для забезпечення чесності й прозорості процесу голосування. При цьому партійці збираються координувати роботу членів територіальних та дільничних комісій, вести паралельний підрахунок голосів, забезпечити онлайн-трансляцію підрахунку голосів на виборчих дільницях.
«За Донеччиною давно закріпилася слава регіону, де остаточний підсумок виборів — це не підсумок реального волевиявлення громадян, а результат масштабних фальсифікацій і використання адміністративного ресурсу, — йдеться у меморандумі. — Місцеві вибори 31 жовтня 2010 року — це шанс довести всій Україні і всьому світу, що вибори на донецькій землі можуть проходити на принципах чесності та відкритості, із дотриманням усіх законодавчих норм цього процесу».
З другого боку, розмови про імовірні фальсифікації в області можуть бути виправданням низького результату тієї чи іншої політичної сили.
 
Донецька область.
Наша довідка
На території Донецької області створено 46 виборчих комісій. Серед них — Донецька обласна виборча комісія, 17 районних територіальних виборчих комісій та 28 міських територіальних виборчих комісій у містах обласного значення.
Із 45 районних та міських ТВК лише 14 комісій сформовані у максимальному складі — 18 осіб. Найменше представлені Олександрівська районна та Докучаєвська міська виборчі комісії — по 10 осіб. Це пов’язано з тим, що окремі політичні партії не сповна скористалися квотою, передбаченою законом.
За даними Комітету виборців України та Громадянської мережі «Опора», які проводять моніторинг перебігу кампанії в Донецькій області, партії правлячої коаліції (Партія регіонів, Комуністична партія України, Народна партія) контролюють 73 відсотки посад голів виборчих комісій, близько 69 відсотків посад заступників голів, майже 67 відсотків посад секретарів виборчих комісій. Для порівняння: «Батьківщина» обіймає 13 відсотків посад голів комісій, 11 — посад заступників та близько 9 — посад секретарів комісій, «Наша Україна» — приблизно 16 відсотків посад голів та заступників голів комісій та 20 — посад секретарів комісій. «Сильна Україна», «Єдиний центр» та Партія захисників Вітчизни мають по одному заступнику голови ТВК.