Висування кандидатів у депутати та на посаду сільського, селищного, міського голів
Законодавством закріплена пропорційно-мажоритарна система виборів. Відтак   висунення кандидатів у депутати міської, районної, районної у місті та обласної ради здійснюватиметься у два способи: від політичних партій (за закритими списками) та шляхом самовисування через місцеві організації партій. Причому місцевий осередок партії може висунути як члена цієї партії, так і безпартійного громадянина. Тобто у законодавстві не міститься вимоги, щоб кандидат був членом тієї чи  іншої політичної сили.
Висувати кандидатів на посаду міського голови мають право виключно місцеві організації партій. Партійність у цьому разі також не обов’язкова.
Кандидати на посаду депутата сільської, селищної ради, а також сільського, селищного голови можуть висуватися як від місцевих осередків партій, так і шляхом самовисування.
Водночас кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови може бути висунутий лише однією політичною силою.
Висування кандидатів у депутати в багатомандатному, одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за 34 дні та закінчується за 28 днів до проведення місцевих виборів (з 27 вересня по 2 жовтня включно).
Висування кандидатів у депутати в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі розпочинається за 30 днів і закінчується за 26 днів до дня перегонів (з 1 по 4 жовтня включно).
Право бути обраним
Депутатом, сільським, селищним, міським головою може бути обраний громадянин України, який має право голосу.
Не може бути обраний депутатом, сільським, селищним, міським головою громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.
Записала Олена Горбунова.