Програма сприяння парламенту (ПСП) спільно із Асоціацією випускників Програми стажування у Верховній Раді України «Ліга інтернів» за підтримки газети «Голос України» започатковують серію статей, які сприятимуть більшій поінформованості громадян про Верховну Раду України як інститут влади. Активні громадяни та представники громадських організацій зможуть дізнатися про структуру парламенту України, шляхи ефективної співпраці представників громадянського суспільства як з окремими народними депутатами, так і з комітетами Верховної Ради України, про законотворчий процес та механізми впливу на нього, про участь громадян у заходах комітетів тощо.

Зазначена рубрика сприятиме підвищенню рівня правової та політичної культури, розумінню громадянами важливості утвердження сильного та демократичного парламенту для розвитку України.

У рубриці будуть висвітлені теми співпраці громадських організацій та Верховної Ради, які найбільше цікавили громадські організації під час проведення Програмою сприяння парламенту України тренінгів із доступу громадян до законодавчого процесу в усіх регіонах країни. За останні кілька років було проведено більше 40 навчальних тренінгів, котрі засвідчили значний інтерес громадськості до співпраці з Верховною Радою саме у сфері законотворчої діяльності.

Програма сприяння парламенту України почала працювати в Україні у 1994 р. Інститут публічного врядування ім. Джона Гленна університету штату Огайо за контрактом з університетом Індіани реалізує Програму розвитку законотворчої політики України Програми сприяння парламенту України (ПСП-ІІ) з вересня 2008 р. по травень 2011-го. Це основна програма Агентства США з міжнародного розвитку, спрямована на досягнення позитивних змін у діяльності законодавчого органу України. Проект має три завдання:  підвищення ефективності та прозорості законодавства та політичних рішень законодавчої та виконавчої гілок влади;  інституціалізація персоналу та організаційний розвиток парламенту, секретаріату Президента та Кабінету Міністрів;  розширення та якісне поліпшення доступу громадянського суспільства до законодавчого процесу.

Опираючись на 15-річний досвід роботи Програми сприяння парламенту, цей трирічний проект продовжує надавати технічну допомогу парламенту України та поширює свою сферу діяльності на секретаріат Президента, секретаріат Кабінету Міністрів України та окремі міністерства. ПСП-ІІ зосереджується на ефективних механізмах розвитку законодавчої політики та зміцненні інституційної спроможності законодавчої та виконавчої гілок влади. 

Громадська організація «Ліга інтернів» об’єднує випускників Програми стажування у Верховній Раді України та центральних органах виконавчої влади країни. Програма «Помічник голови Комітету Верховної Ради України» успішно діє при Верховній Раді України з 1995 року, засновники програми — Асоціація колишніх конгресменів США та Верховна Рада України. Програма надає унікальну можливість молоді з різних регіонів України отримати досвід роботи в органах державної влади протягом 8—10 місяців. За 15 років інтернами стало 1011 осіб, третина з яких продовжує свою кар’єру в органах державної влади, частина повертається для успішного продовження кар’єри в свої міста. Головні завдання «Ліги інтернів» — це збереження та розвиток Програми інтернів, поширення досвіду, набутого випускниками під час стажування, посилення навчальної частини Програми, формування тісних зв’язків між випускниками, посилення співпраці між ними, пошук фінансових джерел підтримки Програми та ін.

Марина РУДЕНКО, менеджер розвитку Програми стажування у Верховній Раді.