Проект Податкового кодексу ще має певні недоліки. Про це вчора заявили народні депутати Анатолій Кінах (Партія регіонів) і Павло Жебрівський («НУ—НС»).

Одним із найголовніших пріоритетів Податкового кодексу має бути створення умов для розвитку потужного середнього класу, переконаний регіонал. Зокрема, треба переглянути механізми доступності до спрощеної системи оподаткування та серйозно попрацювати над системою введення касових апаратів.

Водночас, за його словами, треба відновити довіру до банків і стимулювати громадян розміщувати свої кошти у кредитно-фінансових установах. Отже, податок на депозити просто не на часі. У новій економічній конституції, на переконання народного обранця, мають бути збалансовані фіскальні та стимулюючі функції. Анатолій Кінах сподівається, що вже наступного року завдяки ефективній податковій системі вдасться не тільки подолати кризу, а й створити умови для сучасного конкурентоспроможного розвитку економіки.

А народний депутат від «Нашої України — Народної самооборони» Павло Жебрівський підкреслив, що нинішній проект Податкового кодексу — це крок вперед. Щоправда, за його словами, є величезні проблеми щодо автоматичного відшкодування ПДВ. Серед негативних моментів, за його словами, — податковий арешт і податкова реалізація майна. «Таке враження, що на сьогоднішній день вирішили ліквідувати малий бізнес. Бо з 1 січня 2016 року взагалі поняття «фізична особа — підприємець» вилучається з Податкового кодексу. А для середнього і великого бізнесу є деякі плюси в оподаткуванні», — зазначив парламентарій. І додав: для того, щоб формувати середній клас, треба визначити, що таке малий бізнес і на яких засадах він має функціонувати.