Майже 200 кг вибухівки вилучили правоохоронці на нелегальному вугільному підприємстві в Луганській області.
Як стало відомо правоохоронцям, на одній з вулиць селища Червоний Кут Антрацитівського району, де більш як половина будинків покинуті господарями, розташувався офіс нелегальної шахти. Можна було припустити, що тут може зберігатися й вибухівка, коли йдеться про незаконний видобуток вугілля. Підозри підтвердилися. Виявилося, тут справді працює приватне вугільне підприємство. Воно мало два шахтні стовбури, що розташувалися на двох земельних ділянках приблизно за кілометр від цього шахтарського селища. Одна з розробок — це колишня вертикальна вентиляційна споруда, яка належала раніше державній шахті «Краснокутська». За документами, цей стовбур і земельну ділянку, в яку він урізається, кілька років тому викупив один бізнесмен. Походження другого шахтного стовбура, який пробурений поблизу від згаданого вентиляційного стовбура, залишалося для оперативників загадкою.
Жодних дозвільних документів на видобуток «чорного золота» співробітники міліції, звичайно, в офісі не знайшли. Не було також і паперів, що підтверджують законність використання земельної ділянки, на якій здійснювалася підземна розробка твердого палива. У телефонній бесіді із правоохоронцями власник цього бізнесу заявив, що уявлення не має, що існує така приватна шахта, яка нібито йому належить, і до підпільного вуглевидобутку абсолютно жодного стосунку він не має. Але підпільна шахта існувала, причому працювала в цілодобовому режимі. У три зміни тут рубали вугілля понад 50 гірників з Лутугинського, Антрацитівського району, Красного Луча, а також з Донецької області. Добуте вугілля збувалося переважно на Луганщині, доходи від його реалізації становили кілька сотень тисяч гривень на місяць. Нелегальна шахта була оснащена гірничодобувним устаткуванням з вентиляційними механізмами, компресорами, які забезпечували подачу повітря під землю. За допомогою помпових насосів здійснювалася відкачка ґрунтових вод. Добуте вугілля подавалося на-гора рейками за допомогою вагонеток, які тягла електрична лебідка. Одне слово, підприємство працювало на всю котушку і відкрилося не вчора.
Зважаючи на все, робочі були незадоволені тим, що на їх «копанку» нагрянула міліція, тому що побоювалися втратити робоче місце. За їхніми словами, тут вони одержували втричі більше, ніж на державній шахті, до того ж гроші виплачували двічі на місяць. Виявили співробітники УБОЗ і велику партію амонітових шашок, а також шахтних електродетонаторів. Їх застосовували для підривних робіт при підземному видобутку вугілля й зберігали в офісі. Співробітники УБОЗ припускають, що якийсь керівник однієї з діючих шахт продавав своїм тіньовим колегам згадані вибухові речовини. Тепер відпрацьовується схема розкрадання вибухівки з держпідприємства.