Деякі «умільці» примудряються підключати газові плити за допомогою гнучкого шланга від пральної машини.
Територіальне управління Держгірпромнагляду в Луганській області стурбоване тим, що власники квартир у нових будинках, де ще не проведено роботи з пуску газу, інколи самовільно обрізають і змінюють розводки цілих газових стояків.
Спритність деяких громадян вражає навіть досвідчених газівників. Дехто з «умільців» примудряється підключати газові плити за допомогою гнучкого шланга від пральної машини. Неграмотні дії таких «майстрів», які, замінюючи газову колонку, плутають входи газу й води, призводять до потрапляння води в газопроводи, внаслідок чого припиняється подача газу мешканцям жителям усього будинку, а часом і кількох житлових будинків. Такі випадки, зокрема, зафіксовано в Луганську й Севєродонецьку.
Приміром, власникові одного житлового будинку за несплату було відключено газопостачання. Однак за кілька годин, спилявши заглушку, власник будинку під’єднався до системи газопостачання за допомогою... звичайного шланга. Крім того, «майстер» вивів трубопровід для видалення димових газів у вентиляційний канал. Такі горе-фахівці не розуміють, що створюють небезпеку для інших. Адже за правилами продукти згоряння слід відводити в окремий димохід, щоб не отруювати сусідів.
Зараз в Україні проходить місячник безпечного використання газу в побуті. Необхідність заходу викликана зростанням кількості нещасних випадків у цій сфері.
Луганськ.