Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з делегацією Ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).
На початку зустрічі В. Литвин зазначив, що в Україні високо цінують співпрацю з ЄБРР і розраховують на її розширення, зокрема, в питанні підготовки до чемпіонату Євро-2012.
Важливим напрямом співробітництва з ЄБРР В. Литвин назвав фінансування заходів ядерної безпеки, проекти, пов’язані із впровадженням енергозберігаючих технологій та відновлювальних джерел енергії.
Ключовим завданням для парламенту і уряду В. Литвин назвав ухвалення Податкового кодексу, і на його основі — державного бюджету-2011, який, за словами Голови Верховної Ради, має бути «повністю реальним». Він підкреслив, що парламент спільно з урядом працює над розв’язанням проблем, які існують в економічній сфері, зокрема, над законопроектами, спрямованими на подолання корупції, наголосивши при цьому, що «сьогодні не ухвалено жодного популістського рішення».
В. Литвин також запропонував делегації надати рекомендації щодо Податкового кодексу, зазначивши, що українська сторона прагне до високої якості цього документа. «Ми розраховуємо працювати над Податковим кодексом до середини листопада із паралельною роботою над проектом бюджету», — сказав він.
У свою чергу керівник делегації, директор від Європейської комісії Вассілі Лелакіс високо оцінив політичну стабільність в Україні та прагнення влади до здійснення реформ і запевнив, що ЄБРР у співпраці з іншими міжнародними фінансовими інституціями і надалі надаватиме Україні необхідну допомогу у здійсненні реформ, спрямованих на розвиток економіки. Зокрема, за його словами, «у планах — фінансування трьох важливих проектів на суму близько 2 млрд. євро, які здійснюватимуться під гарантії держави».
В. Лелакіс зазначив, що ділові кола «покладають великі сподівання» на ухвалення Податкового кодексу.
Довідка: Станом на 01.09.2010 р. портфель ЄБРР в Україні нараховував 249 проектів із загальним обсягом фінансування 5,4 млрд. євро. За період співпраці з ЄБРР (1993—2009 рр.) у державному секторі економіки України укладено угод на загальну суму 674,94 млн. доларів США та 662,35 млн. євро (в рамках 19 проектів), з яких станом на 01.09.2010 р. використано 591,69 млн. доларів США та 402,63 млн. євро.
Нині за підтримки ЄБРР в Україні у державному секторі економіки впроваджується 7 інвестиційних проектів.
Прес-служба Верховної Ради України.
На знімку: директор від Європейської комісії Вассілі Лелакіс.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.