До відзначення 120-ліття з дня народження Максима Рильського на Житомирщині почали готуватися заздалегідь, мало не рік тому.

— Спочатку розіслали листи по районах з проханням висловити свої пропозиції, — розповідає головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації. — До нас приїжджав онук видатного поета, теж Максим Рильський, який очолює благодійну організацію «Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград». Він запропонував своє бачення — ми врахували це, складаючи проект плану заходів.

Перше засідання оргкомітету відбулося ще в червні минулого року. У грудні зібралися вже в дещо іншому складі — відбулися кадрові зміни. На Житомирщині не стали чекати, поки Верховна Рада прийме відповідну постанову, проект якої подано ще в квітні минулого року. Розпорядженням голови облдержадміністрації вже затверджено план заходів з підготовки та відзначення 120-ліття від дня народження видатного поета і науковця.

— На жаль, з цього документа довелося зняти пункт, який передбачав встановлення в Житомирі пам’ятника Максиму Рильському, — причина цього зрозуміла й без пояснень, — каже Олена Таранюк.

Як відомо, поет народився 19 березня. Але основні ювілейні заходи відбудуться пізніше. Причина проста. В селі Романівка Попільнянського району, де пройшло дитинство поета, вже стало традицією проводити літературно-мистецьке свято «Романівська весна». Цього року воно відбудеться вже у 38-й раз. Усі прихильники творчості поета, у тому числі й за кордоном, добре знають, коли треба їхати в Романівку, щоб відвідати музей-садибу Рильських, вшанувати на цвинтарі пам’ять рідних поета, скуштувати води з Максимової криниці та рибальської юшки під Максимовою липою біля річки Унави. Цього року «Романівська весна» запланована на 23 травня. А напередодні, 22 травня, відбудеться всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Постаті землі Житомирської», присвячена поету-академіку.

У плані заходів особливу увагу звернено на роботу з дітьми й молоддю. Зокрема, з березня передбачено проведення районних, міських та обласного конкурсів читців-аматорів. Переможців нагородять у рамках свята «Романівська весна». Протягом усього року в навчальних закладах планується цикл тематичних бесід, уроків, виставок дитячих малюнків та інших заходів, під час яких юні жителі Житомирщини дізнаються більше про видатного поета. Обласне телебачення підготувало відеоролики: вірші поета читають діти. У кінотеатрах демонструватимуть фільми про Рильського. Під час засідання оргкомітету директор місцевої друкарні «Сонечко плюс» Віктор Котвицький представив його учасникам сигнальний примірник збірки віршів Максима Рильського «На білу гречку впали роси...». Крім цієї книги передбачено видати також спогади письменників області «Рильський у моєму житті». Філателістів зацікавить спецпогашення ювілейних поштових марок і конвертів. А ще влада обіцяє знайти кошти на проведення ремонтних робіт у Романівській середній школі імені Максима Рильського та в музеї-садибі Рильських.

Начальник облуправління культури Юрій Градовський зазначив:

— Тривають дискусії стосовно того, чи варто організовувати культурно-масові заходи з огляду на непросту ситуацію в нашій державі. Переконаний, що це однозначно слід робити. Піснями та мистецтвом ми маємо довести, що цінуємо мир і прагнемо, щоб у нашій державі люди були радісними й щасливими. А Максим Рильський заслуговує на те, аби його вшанували на високому рівні.

Житомирська область.

Внук поета Максим Рильський виступає на «Романівській весні» 2010 року.

Фото автора.