Рекордна спека цього літа обмілила українські ріки, зокрема і Ворсклу. Останнім часом полтавці почали помічати, що річка буквально на очах «худне». В районі єдиного у межах міста мосту навіть відкрилося кілька островів і виринули палі старого мосту, зруйнованого під час війни. Одне слово, такою свою улюблену річку не пам’ятають навіть старожили.
Однак з’ясувалося, що природа тут ні до чого. Точніше, вплинула на Ворсклу не лише вона. Просто працівники управління «Полтававодгоспу» розпочали ремонт шлюзу-регулятора на Нижньомлинських гідроспорудах. Адже цю систему було введено в експлуатацію майже півсотні років тому, і відтоді її жодного разу капітально не ремонтували. От і довелося скидати воду. Як пояснили у «Полтававодгоспі», річці знадобиться ще деякий час, щоб повернутися на місце.
Втім, старожили засвідчують, що за останні півсотні років Ворскла таки добряче обміліла. Якщо зазирнути в історію ще глибше, то можна з подивом дізнатися, що сто років тому річка була навіть судноплавною: тут курсували невеликі катери, плавали баржі аж до Дніпра... Не маючи, як тепер, системи шлюзів і «малих» електростанцій, які теж накопичують воду, тоді ріка була справді повноводнішою.
Полтавська область.