Це — благородна кераміка. Вперше вона з’явилася в Китаї ще в ІV—VІ століттях. Таємниця виготовлення ревно охоронялась, і східні фарфорові вироби були великою рідкістю в Європі. Вони потрапляли тільки до королівських дворів.

Лише у XVІІІ сторіччі перший європейський фарфор виготовив німецький алхімік Беттер.

Діяльність Сумського фарфорового заводу свідчить: промислові підприємства України в умовах світової фінансової кризи можуть не лише виживати, а й успішно розвиватися та займатися благодійністю.
Скрутні часи для АТЗТ «Сумський фарфоровий завод» настали задовго до того, як про кризу почали сповіщати вітчизняні журналісти. А відтоді, як Росія значно підвищила ціни на газ, підприємство взагалі призупинило свою роботу. Керівництво заводу доклало титанічних зусиль, щоб виробництво фарфору, що на Сумщині має майже 300-літню історію, не вмерло взагалі. І, спілкуючись із директором підприємства Володимиром Демурою (на знімку), розумієш: у цієї людини є всі риси сучасного керівника, що дає можливість порцеляновому виробництву не тільки триматися на плаву, а й бути одним із лідерів легкої промисловості України.
На заводі багато уваги приділяють збільшенню обсягів високохудожніх і сувенірних виробів, випуску продукції з ручним розписом.
Тут працюють найкращі художники, які розробляють зразки сервізів, тарілок, таць, ваз, чайників. Головний художник підприємства Олена Смирнова неодноразово була переможницею різноманітних конкурсів.
Вироби цього підприємства — яскравий приклад великого таланту і високої культури українського народу.
До речі, на заводі у фірмовому магазині можна придбати різноманітні сувеніри, тарелі різної тематики. І тут вам із усмішкою завжди порадять, який подарунок придбати для друзів, знайомих або рідних.
 
Фото автора.