За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в Україні щодня гине шість-сім осіб у результаті недбальства лікарів. Близько двадцяти стають інвалідами. Такі цифри під час брифінгу озвучив депутат-регіонал Валерій Коновалюк.
Саме тому він пропонує посилити адміністративну та кримінальну відповідальність медичних працівників за недбале ставлення до своїх обов’язків. Відповідні норми є в підготовленому народним депутатом законопроекті. Так, медпрацівника, винного в смерті пацієнта, можуть позбавити свободи на строк від 3 до 5 років. Крім того, парламентарій навів дані Всесвітньої організації охорони здоров’я: більше 50 відсотків ліків в Україні є фальсифікатом. «Купуючи дорогі ліки, людина навіть не може розраховувати, що буде зцілена», — зазначив В. Коновалюк і нагадав про конституційні норми: життя і свобода людини є найбільшою цінністю в Україні. Крім того, за словами В. Коновалюка, за міжнародними оцінками, наша система охорони здоров’я — на 75 місці. «Це лише підкреслює, що в системі медицини й відповідного міністерства є колосальна корупція», — констатував регіонал.
Водночас, В. Коновалюк повідомив, що Комітет з питань охорони здоров’я ініціюватиме створення тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів зловживань у профільному міністерстві за останні три роки.