Проект нової редакції проекту закону «Про мови України» пройшов професійну експертизу Комітету експертів Ради Європи, одержав схвальну оцінку й постатейні рекомендації, які практично всі було враховано під час його підготовки. Тому законопроект адаптовано до європейських стандартів прав людини, заявив на брифінгу народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко. За його словами, високу оцінку законопроекту про мови, одним з авторів якого він є, також дали провідні європейські фахівці в мовній сфері.
Депутат нагадав, що в серпні 2011 року Україна зобов’язана вдруге відзвітувати перед Радою Європи про виконання Рекомендацій і положень Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин. «І ухвалення законопроекту «Про мови України», який враховує інтереси і оберігає права всіх громадян, — одне з найголовніших вимог міжнародних організацій», — стверджує депутат.
Водночас В. Колесніченко заявив, що йому стало відомо із джерел у штабі Блоку Юлії Тимошенко, що політтехнологи БЮТ підготували «план провокацій і проведення чорного піару», спрямований проти прийняття законопроекту про мови, розробленого депутатами коаліції. І нібито на 24 вересня, за словами депутата, заплановано старт пропагандистської кампанії з навмисного очорнення положень закону, викривлення його суті й підвищення конфліктності в суспільстві за мовним критерієм. «У рамках піар-кампанії БЮТ передбачено насадження в суспільну свідомість негативних меседжів відносно російської мови й російськомовних громадян України, проведення публічних провокаційних акцій», — стверджує В. Колесніченко. Парламентарій повідомив, що йому відомі імена учасників піар-кампанії, спрямованої проти нової редакції закону про мови, але поки що не оголошує їх, сподіваючись на те, що «хоча б у частини цих людей прокинеться іскра здорового глузду й вони відмовляться від ідеї маніпуляції свідомістю співгромадян, розколу українського суспільства, розпалення міжнаціональної ворожнечі й порушення прав людини».